2BS Forum: Crna Gora sve bliža pozivu za članstvo u NATO

Forum u Budvi

Nema sumnje da je Crna Gora spremna za članstvo u NATO-u i da zaslužuje poziv na samitu u Velsu. Ispunila je kriterijume i treba da bude pogurana u savez - ocijenili su učesnici četvrtog 2BS Foruma koji je održan u Budvi.

Otvarajući panel o budućnost NATO proširenja, Direktor kancelarije Stejt Di Partmenta za južnu i centralnu Evropu u Stejt dipertmentu Džonatan Mur kazao je da su vrata NATO otvorena za sve zemlje koje ispune kriterijume i standarde, odnosno sve one države koje su spremne da ih provode u praksi.

Za SAD Crna Gora je trenutno najsnažniji kandidat za članstvo u Alijansi:

“Crna Gora je bez sumnje najjači kandidat koji će se pridružiti Alijansi. U SAD nemamo sumnju da će Crna Gora biti članica NATO. Pitanje je tajminga i vremena ali to se odnosi i na samu Alijansu i šta se unutar NATO dešava. Radimo na proširenju i taj proces je u toku“, kaže Džonatan Mur.

NATO je na forumu u Bečićima predstavljala Kolinda Grabar-Kitarović koja je odgovorajući na pitanje o proširenju, istakla da u NATO-u ne postoji zamor od proširenja i da će savez nastaviti da se širi.

Šefica diplomatije Hrvatske koja aktivno pomaže crnogorski put ka EU i NATO , Vesna Pusić smatra da Crna Gora treba da dobije poziv za članstvo u Alijansi ne zbog krize u Ukrajine nego zato što je spremna i o tome su zajedno sa kolegama iz Slovenije pismom obavijestili zvaničnike NATO:

“Suština našeg pisma nije bila Ukrajina, mada jeste u pravu da je to uticalo na naš način razmišljanja u smislu geopolitike i politike generalno ali suština je bila da mi smatramo da je Crna Gora stvarno spremna i da sve što treba da uradi može da uradi u periodu od kada dobije poziv do kada postane punorpravna članica. Dakle, u međuvremenu.”

Lukšić: Odluka o sankcijama Rusiji nije bila laka

Slovenački ministar odbrane Roman Jakič takođe je naglasio važnost da Crna Gora uskoro dobije poziv za članstvo. Jakič ističe da proširenje NATO nije samo tehničko već i političko pitanje:

“Mi smo juče objavili jedno pismo koje su potpisali ministri vanjskih poslova i odbrane Hrvatske i Slovenije i poslali ga našim saveznicima u kojem piše da bi trebalo da se na dnevni red predstojećeg samita stavi politika otvorenih vrata gdje bi trebalo po mom mišljenju da se raspravlja o pristupanju Crne Gore i da joj se pošalje poziv za članstvo.”

Crna Gora je na putu do eventualnog poziva za članstvo, moguće već u Velsu prošla dug put reformi sektora bezbjednosti i usklađivanja sistema odbrane sa onim koji postoji u NATOu. Među odlukama koje nijesu bile lake crnogorski šef diplomatije Igor Lukšić naveo je i onu o uvođenju sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu:

“To ne znači da odluka nije bila kontroverzna i da neće ostaviti neke posledice i da nijesmo često u situaciji da na dnevnoj bazi razgovaramo sa ljudima koji pitaju da li je to bilo i zašto neophodno. No, ono što mene uvjerava da smo na dobrom putu jested a ljudi ipak razumiju da u ovakvim situacijama vi ne možete sjedjeti na dvije stolice. Ja mislim da smo se mi u ovoj situaciji opredijelili u skladu sa onim što je čitav naš strateški put.”

U posebnom fokusu današnje rasprave bilo je pitanje sukoba Rusije i Ukrajine.

Ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak je naglasio da je Ukrajina zapravo bila poziv na buđenje.

Kolinda Grabar-Kitarović je podvukla da nije u pitanju samo vojna kriza, već se prave i ozbiljni presedani koj bi mogli da se prenesu i na druge države.

Četvrti po redu To Be Secure (2BS) Forum biće završen u subotu. Glavni organizator Foruma je Atlantski savez Crne Gore, pokrovitelj je Vlada Crne Gore, dok su tradicionalni partneri ovog foruma NATO i Ambasada SAD u Podgorici.