Dostupni linkovi

Zelenski pozdravlja ukrajinski sporazum kao 'važno postignuće' za Kijev


Američki predsjednik Joe Biden i njegov ukrajinski kolega Volodimir Zelenski u Washingtonu 11. jula 2024.
Američki predsjednik Joe Biden i njegov ukrajinski kolega Volodimir Zelenski u Washingtonu 11. jula 2024.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je novi sporazum o dugoročnoj podršci Ukrajini finaliziran na ovosedmičnom samitu NATO-a u Washingtonu kao "važno postignuće" i pohvalio vodstvo Sjedinjenih Američkih Država(SAD) za "odlučnu akciju" u osiguravanju ukrajinske sigurnosti.

Zaključak takozvanog "Ukrajinskog sporazuma" koji obavezuje Sjedinjene Države i više od 20 zemalja plus Evropsku uniju(EU) da će pomoći u zaštiti Ukrajine najavio je američki predsjednik Joe Biden na zajedničkoj medijskoj konferenciji zajedno s drugim čelnicima NATO-a i Zelenskim na kraju samita 11. jula.

Ovaj ukrajinski sporazum, koji zaključujemo, podiže naše odnose na novi nivo", rekao je Zelenski. "To je važno dostignuće za Ukrajinu i sve nas."

"Zahvaljujem predsjedniku Bidenu na njegovom vodstvu i naporima da osigura da naša sigurnosna saradnja bude puna odlučnih akcija", rekao je Zelenski. "Postoje 23 jaka sporazuma, a biće i sporazuma sa drugim zemljama. I mi imamo istorijski važan bezbjednosni sporazum sa Sjedinjenim Državama."

On je rekao da je sporazum pomogao Kijevu da nabavi ključno važne sisteme protivvazdušne odbrane kako bi pomogao u borbi protiv tekuće, 28-mjesečne invazije Rusije.

Dvadeset četiri lidera NATO-a i Ukrajina odobrili su sporazum kao dio pojačane odbrane i drugih obaveza prema Ukrajini.

Potpisnici su se takođe obavezali da će se sastati "brzo i kolektivno" na najvišem nivou u slučaju budućeg napada Rusije na Ukrajinu nakon prestanka sadašnjeg sukoba.

Biden je pakt nazvao "središnjim dijelom mosta" na putu Ukrajine prema NATO-u.

"Ovdje danas, sa svim ovim važnim ljudima iza mene, činimo još jedan važan korak u našoj kolektivnoj podršci Ukrajini", rekao je Biden na konferenciji za novinare. "Prošle godine, zemlje G7... potpisale su deklaraciju o dugoročnoj zaštiti Ukrajine, ne samo za vrijeme trajanja ovog rata, već i nakon toga, nakon što pobijede. Dvadeset pet dodatnih zemalja brzo im se pridružilo i obećalo da će pregovarati i potpisati bilateralni sigurnosni sporazum sa Ukrajinom."

Biden je rekao da "više zemalja finalizira svoje dok mi govorimo".

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je na samitu da alijansa "postavlja temelje da Ukrajina prevlada" u svojim nastojanjima da se odbrani od Rusije i dodao da alijansa "ne može i neće dozvoliti da se ovo ponovi".

"Nasilje i zastrašivanje se ne isplati", rekao je Stoltenberg.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG