Dostupni linkovi

U završnici NATO samita, Biden poručio da će razgovarati sa Putinom ako 'promijeni ponašanje'


Predsjednik SAD-a Joe Biden i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (desno) tokom samita NATO-a 11. jula. Biden je predstavio Zelenskog kao "predsjednika Putina" prije nego što se brzo ispravio.
Predsjednik SAD-a Joe Biden i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (desno) tokom samita NATO-a 11. jula. Biden je predstavio Zelenskog kao "predsjednika Putina" prije nego što se brzo ispravio.

"Za one koji su mislili da je vrijeme NATO-a prošlo, dobili su grubo buđenje kada je (ruski predsjednik Vladimir) Putin napao Ukrajinu", izjavio je američki predsjednik Joe Biden, govoreći na konferenciji za novinare nakon završetka samita NATO-a u Washingtonu 11. jula.

U osmominutnom uvodnom obraćanju, koji je obilježilo i nekoliko Bidenovih verbalnih omaški poput one kada je ukrajinskog predsednika Zelenskog oslovio sa "Putin", lider SAD je pohvalio svoju ranu akciju upozoravanja svijeta da se Rusija sprema napasti svog susjeda i u izgradnji koalicije partnera koji će joj se suprotstaviti.

Biden je rekao da će učiniti sve da se "rat sada okonča".

O stavu prema Kini i Rusiji

Međutim, dodao je, da nije bio spreman da razgovara sa Putinom "osim ako Putin nije spreman da promjeni svoje ponašanje".

"Ideja da ćemo moći fundamentalno promijeniti Rusiju u bliskoj budućnosti nije vjerovatna", rekao je Biden. "Ali jedno je sigurno, ako dozvolimo Rusiji da uspije u Ukrajini, oni se neće zaustaviti na Ukrajini."

Nakon samita NATO-a na kojem je alijansa pojačala svoju podršku naporima Ukrajine da se odbrani od Rusije i navela Kinu kao "odlučujućeg pokretača" ratnih napora Moskve, Biden je rekao da je u slučaju budućih pregovora s ruskim predsjednikom Putinom ili kineskim predsjednikom Xi Jinpingom "spreman nositi se s njima sada i za tri godine".

O pozivima Zelenskog

Biden je, međutim, rekao da će Sjedinjene Države zauzeti oprezan pristup po pitanju dozvoljavanja Ukrajini da izvrši duboke udare na rusku teritoriju.

"Svakodnevno odlučujemo o tome što bi trebali, a što ne bi trebali učiniti, koliko daleko bi trebali ići", rekao je Biden. "To je logična stvar."

Komentari su uslijedili nakon što je ukrajinski predsjednik Zelenski izvršio pritisak na čelnike NATO-a da ukinu sva ograničenja protiv Kijeva koji koristi njihovo donirano oružje za pokretanje dalekometnih napada na ruski teritorij.

"Ako bi on (Zelenski) imao kapacitet da udari na Moskvu, na Kremlj, da li bi to imalo smisla? Ne bi", rekao je Biden.

Sjedinjene Države su početkom maja dale Kijevu zeleno svjetlo da koristi američko oružje za napad tik preko granice na ruskoj teritoriji kako bi pomogle Ukrajini da uzvrati na veliku rusku ofanzivu u blizini Harkiva.

Biden je, na sastanku sa Zelenskim ranije tokom dana, rekao da je sa zadovoljstvom najavio dodjelu nove pomoći Ukrajini kako bi joj pomogao da pobijedi Rusiju.

"Ostaćemo uz vas, tačka", rekao je Biden uoči bilateralnih razgovora.

Sjedinjene Države kasnije su objavile da će Ukrajini poslati vojnu opremu u vrijednosti od 225 miliona dolara, osmu tranšu od usvajanja paketa pomoći od 61 milijarde dolara u aprilu. Najnovija tranša uključuje raketnu bateriju Patriot, protivvazdušne sisteme i municiju, kao i artiljerijsku municiju i rakete.

O Donaldu Trumpu

Tokom svog istupanja u medijima nakon završetka NATO samita, Biden se postavio kao zaštitnik saveza, dok je Trumpa označio kao opasnost.

Biden je optužio Trumpa, koji je tokom svog predsjedničkog mandata od 2017. do 2021. često kritizirao članice NATO-a i sugerirao da bi mogao povući Sjedinjene Države iz saveza, da nema "nikakvu predanost NATO-u".

"Jasno je dao do znanja da ne osjeća obavezu poštovati članak 5", rekao je Biden o Trumpu, misleći na NATO-ov obrambeni pakt koji zahtijeva od saveza da odgovori u slučaju da bilo koja pojedinačna država članica bude napadnuta.

Biden je također tvrdio da su mu tokom samita NATO-a drugi čelnici rekli da bi još jedno Trumpovo predsjedništvo bilo "katastrofa".

"Nitko od mojih evropskih saveznika nije došao gore i rekao 'Joe, nemoj bježati'", rekao je Biden novinarima. "Ono što čujem kako govore je 'Moraš pobijediti. Ne možeš dopustiti ovom tipu (Trumpu) da se vrati, bio bi katastrofa.'"

Dva Bidenova lapsusa

Nakon Bidenovog gafa u kojem je ukrajinskog predsjednika Zelenskog predstavio kao "predsjednika Putina" prije nego što se brzo ispravio, neki čelnici NATO-a stali su u njegovu obranu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da je Biden bio "glavni" tokom dvodnevnog samita, dok je njemački kancelar Olaf Scholz rekao da se "lapsusi događaju".

Međutim, tokom sesije pitanja i odgovora, barem je jedan novinar sugerirao da su dužnosnici NATO-a rekli nezvanično da je Bidenov "pad postao primjetan".

Nastup u medijima smatran je ključnim trenutkom u Bidenovim pokušajima da nadvlada svoj učinak tokom rasprave prije dvije sedmice protiv Donalda Trumpa, njegovog vjerojatnog republikanskog protukandidata na predsjedničkim izborima u novembru.

Na početku konferencije za novinare, Biden je napravio još jedan gaf kada je pogrešno nazvao Trumpa svojim "potpredsjednikom".

Na pritisak novinara, pitanja i odgovora o njegovoj sposobnosti za još jedan mandat, Biden se izjasnio za nastavak svoje kampanje, rekavši da su neurološki pregledi pokazali da je "u dobroj formi" i insistirajući da je on "najkvalifikovaniji za upravljanje" SAD.

XS
SM
MD
LG