Dostupni linkovi

Većina demokrata želi da se Biden povuče iz trke za Bijelu kuću


Američki predsjednik Joe Biden na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća na nivou šefova država i vlada, Indo-Pacifika i Evropske unije u Washingtonu, SAD, 11. jula 2024.
Američki predsjednik Joe Biden na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća na nivou šefova država i vlada, Indo-Pacifika i Evropske unije u Washingtonu, SAD, 11. jula 2024.

Više od polovine demokrata u Sjedinjenim Državama, prema novoj anketi objavljenoj u četvrtak, smatra da se aktuelni američki predsjednik Joe Biden treba povući iz trke za Bijelu kuću nakon vrlo loše debate sa republikancem, Donaldom Trumpom.

Ipak, prema ovom istraživanju Ipsosa, koje su objavili Washington Post i ABC, Biden i Trump su izjednačeni na nacionalnom nivou, gdje svaki ima po 46 posto ispitanika koji im namjeravaju dati glas na izborima u novembru, prenosi AFP.

Većina demokrata, njih 56 posto, i 67 posto ispitanika smatra da bi aktuelni predsjednik (81) trebao da povuče svoju kandidaturu.

Polovina ispitanih smatra da bi i Donald Trump trebao da odstupi. Međutim, kada je riječ o republikancima, upitanim o povlačenju Trumpa iz trke, brojka pada na 11 posto.

Ukoliko potpredsjednica Kamala Harris zamijeni Joea Bidena kao demokratskog kandidata, prema ovoj anketi, izborila bi bolji rezultat od suparnika – sa 49 posto prema 47 posto za Trumpa.

Biden se i dalje opire povlačenju, na koje ga pozivaju iz njegove stranke, ali i slavne osobe i bogati iz svijeta showbusinessa.

Propitivanje njegove mentalne oštrine je aktuelna tema već mjesecima, međutim njegov nastup na debati sa Trumpom 27. juna bio je šokantan, procjenjuju mnogi.

Od svih ispitanih, 85 posto vjeruje da je Biden prestar za drugi predsjednički mandat, u poređenju sa 60 posto koji isto misle za njegovog protivkandidata Trumpa, piše AFP.

XS
SM
MD
LG