Dostupni linkovi

Zelenski zatražio dopuštenje za napade na tlu Rusije, SAD šalju Ukrajini novu pomoć


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (lijevo) i američki predsjednik Joe Biden na bilateralnom sastanku tokom samita NATO-a u Washingtonu, SAD, 11. jula 2024.
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (lijevo) i američki predsjednik Joe Biden na bilateralnom sastanku tokom samita NATO-a u Washingtonu, SAD, 11. jula 2024.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je u četvrtak da je za pobjedu u ratu protiv Rusije neophodno da Sjedinjene Države ukinu ograničenja zbog kojih se američko oružje ne može koristiti za napade na vojne ciljeve u Rusiji.

Zelenski je to izjavio kada se na kraju samita NATO-a u Washingtonu pred novinarima pojavio sa generalnim sekretarom Alijanse, Jensom Stoltenbergom, prenosi AP.

Sjedinjene Države su ranije ublažile zabranu da ukrajinska vojska gađa ciljeve u samoj Rusiji zapadnim oružjem.

Stoltenberg je tada rekao da je to u cilju samoodbrane i podsjetio da mnoge članice NATO-a nisu ni na kakav način uslovljavale svoje isporuke oružja.

Istovremeno, američki predsjednik Joe Biden objavio je u četvrtak da šalje Ukrajini novi paket pomoći vrijedan 225 miliona dolara, koji uključuje raketni sistem Patriot, radi jačanja ukrajinske protivvazduhoplovne odbrane od smrtonosnih ruskih udara.

Biden je novi paket pomoći najavio tokom sastanka sa Zelenskim, koji je tu objavu opisao kao "jaku vijest".

Sistem protivvazduhoplovne odbrane Patriot, drugi koji su Sjedinjene Države osigurale Ukrajini, jedan je od nekoliko koje je Biden ove sedmice najavio na samitu i dio je niza obećanja o dostavljanju oružja Kijevu.

Novi paket vrijedan 225 miliona dolara uključuje i protivvazduhoplovne rakete Stinger, municiju za raketne sisteme visoke pokretljivosti (HIMARS) i više artiljerijske municije.

Zelenski je krajem juna zatražio dodatne sisteme Patriot, proizvedene u Sjedinjenim Državama, tvrdeći da će oni pomoći ukrajinskim snagama u borbi protiv gotovo 3.000 bombi koje Rusija, prema njegovim riječima, baca na Ukrajinu svakog mjeseca.

Sjedinjene Države, Njemačka i Rumunija u utorak su navele da će Ukrajini osigurati baterije Patriot, Holandija i drugi zapadni saveznici naveli da će obezbijediti komponente Patriot za još jednu bateriju, dok je Italija obećala da će dostaviti PVO sistem SAMP-T.

Drugi saveznici, uključujući Kanadu, Norvešku, Španiju i Veliku Britaniju, osigurat će niz drugih sistema koji će pomoći Ukrajini da pojača odbranu.

Druge države su se složile da osiguraju municiju za te sisteme.

'Jači nego ikad': Biden na samitu NATO-a najavio novu podršku Ukrajini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG