Dostupni linkovi

U Srbiji suspendovano 11 osoba zbog slučaja ubistva u zatvoru


Centralni zatvor u Beogradu, 2003. godine. Ilustrativna fotografija
Centralni zatvor u Beogradu, 2003. godine. Ilustrativna fotografija

Zbog propusta koji su doveli do smrti jednog zatvorenika, suspendovani su bivši upravnik Kazneno-popravnog zavoda u Beogradu Vladimir Bukvić i još deset zaposlenih, saopštila je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija u Srbiji 22. marta.

U saopštenju Uprave se navodi da je Bukvić odmah u februaru, kada se ubistvo dogodio, bio smenjen "što je bio prvi korak ka vođenju efikasne unutrašnje kontrole".

Kako se navodi u saopštenju, utvrđeno je da je Bukvić nezakonito i nepravilno radio u Zavodu, zbog čega je udaljen sa posla, a protiv njega će biti pokrenut postupak utvrđivanja odgovornosti.

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je 20. marta da je pokrenulo istragu protiv tri mladića zbog sumnje da su ubila 74-godišnjeg S.B. s kojim su delila ćeliju u Kazneno-popravnom zavodu Padinska Skela u Beogradu.

Tužilaštvo je navelo da je obdukcioni nalaz pokazao da je S.B, koji je u zatvoru služio kaznu zbog prekršaja, umro nasilnom smrću.

Osumnjičeni Srećko S. (20), Saša S. (21) i Dalibor P. (21) saslušani su u tužilaštvu 14. marta.

Prema saopštenju tužilaštva, osumnjičeni su od polovine januara do 4. februara zajednički uradili krivično delo i pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju ubili S.B.

U međuvremenu, Više javno tužilaštvo u Beogradu zatražilo od policije da proveri da li su trojica čuvara i medicinski tehničar odgovorni za neko krivično delo u ovom slučaju.

Zaštitnik građana Srbije Zoran Pašalić izjavio je 21. marta za RSE da će pokrenuti postupak kontrole zbog ovog ubistva.

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija tvrde da u zavodima primenjuje sve svetske standarde, kao i da se ovaj slučaj može tretirati kao usamljen.

Navode i da su u martu 2023. zatvore u Srbiji obišli predstavnici Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i nečovečnih ili ponižavajućih kazni ili postupaka koji je u izveštaju naveo da je "velika većina pritvorenika pozitivno govorila o načinu na koji se prema njima postupalo od strane pritvorskog osoblja".

Prema njihovim navodima, u zatvore u Srbiji se na godišnjem nivou otpusti i primi od 20.000 do 25.000 ljudi.

"Da se zatvori u Srbiji godinama unazad svrstavaju u izveštajima Saveta Evrope u sigurne i bezbedne govori i činjenica da se u protekle tri godine nije desio nijedan slučaj ubistva", navodi se u saopštenju Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Kako je RSE pisao, u izveštaju Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i nečovečnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja Saveta Evrope iz 2022. piše da je "nasilje i zastrašivanje među zatvorenicima i dalje široko rasprostranjeno, a srpske vlasti treba da razviju efikasnu nacionalnu strategiju za suzbijanje ovog fenomenа".

XS
SM
MD
LG