Dostupni linkovi

Zastupnički dom SAD usvojio prijedlog zakona o kontroli oružja 


Predsjedavajuća Zastupničkog doma Nancy Pelosi na skupu s organizacijama za prevenciju nasilja nad oružjem, preživjelim nasiljem i stotinama pristaša sigurnosti oružja koji zahtijevaju zakon o oružju, 8. juni 2022.
Predsjedavajuća Zastupničkog doma Nancy Pelosi na skupu s organizacijama za prevenciju nasilja nad oružjem, preživjelim nasiljem i stotinama pristaša sigurnosti oružja koji zahtijevaju zakon o oružju, 8. juni 2022.

Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio je prijedlog zakona o kontroli oružja kao odgovor na nedavne masovne pucnjave u Buffalu u New Yorku i Uvaldeu u Texasu. Novim zakonom bi se podigla dobna granica za kupovinu poluautomatske puške i zabranila prodaja pakovanja municije koja ima više od 15 metaka.

Zakon je usvojen većinom stranačkim glasanjem 223 prema 204 glasa, no gotovo da nema šanse da Senat usvoji prijedlog kojim bi ovo postao zakon. Da bi prijedlog zakona bio usvojen u Senatu potrebno je da za njega glasa deset republikanaca.

“Ne možemo spasiti svaki život, ali Bože moj, zar ne bismo trebali pokušati? Ameriko čujemo cas i danas u Domu poduzimamo mjere koje zahtijevate", rekla je zastupnica Veronica Escobar.

Pritisak dolazi nakon što je odbor Zastupničkog doma čuo mučna svjedočanstva nedavnih žrtava pucnjave i članova porodica, uključujući 11-godišnju djevojčicu Miah Cerrillo, koja se prelila krvlju mrtve kolegice iz razreda kako bi izbjegla napad u osnovnoj školi Uvalde. Pucnjava u osnovnoj školi u teksaškom gradu odnijela je živote 21 osobe, uključujući 19 djece.

Amerika nakon masakra u Teksasu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Nancy Pelosi rekla je da će glasanje u Zastupničkom domu "napretkom ući u historiju." No, nejasno je kamo će ta mjera ići nakon glasanja, s obzirom na to da su republikanci bili nepokolebljivi u svom protivljenju.

"Odgovor nije uništiti Drugi amandman, ali upravo to je mjesto gdje demokrati žele ići", rekao je republikanski zastupnik Jim Jordan.

Rad na pronalaženju zajedničkog jezika uglavnom se odvija u Senatu, gdje će biti potrebna podrška deset republikanaca da bi se zakon potpisao.

Prijedlog zakona Zastupničkog doma spaja različite prijedloge koje su demokrati predstavili prije nedavnih pucnjava u Buffalu i Uvaldeu.

Osumnjičeni za pucnjavu u Uvaldeu, osnovnoj školi i supermarketu Buffalo imali su samo 18 godina, kažu vlasti, kada su kupili poluautomatsko oružje korišteno u napadima. Zakon bi povećao minimalnu dob za kupnju takvog oružja na 21 godinu.

“Osoba mlađa od 21 godine ne može kupiti Budweiser. Ne bismo smjeli dopustiti osobi mlađoj od 21 godine da kupi ratno oružje AR-15", rekao je demokratski predstavnik Ted Lieu.

Republikanci su naveli da je prošlomjesečna presuda američkog žalbenog suda utvrdila da je kalifornijska zabrana prodaje poluautomatskog oružja odraslim osobama mlađima od 21 godine neustavna

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre pozdravila je prijedlog zakona.

"Nastavljamo naporno raditi s obje strane kako bismo spasili živote i zauzeli se za porodice", napisala je na Twitteru.

Za prijedlog zakona glasalo je pet republikanaca iz Zastupničkog doma u kojem većinu imaju demokrate.

Izvor: AP, BBC

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG