Dostupni linkovi

Vučić 'zadovoljan' dogovorom o rešavanju krize na severu Kosova


"Mislim da smo došli do neke vrste kompromisnog rešenja, kojim sam lično veoma zadovoljan", rekao je Vučić u Nišu 30. septembra 2021.
"Mislim da smo došli do neke vrste kompromisnog rešenja, kojim sam lično veoma zadovoljan", rekao je Vučić u Nišu 30. septembra 2021.

Srpska strana je prihvatila kompromisni predlog za deeskalaciju situacije, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Nišu, nakon što je objavljeno da je u Briselu postignut dogovor za rešavanje spora Srbije i Kosova oko registarskih tablica.

"Mislim da smo došli do neke vrste kompromisnog rešenja, kojim sam lično veoma zadovoljan", rekao je Vučić, a zatim čitao tačke sporazuma postignutog u Briselu 30. septembra.

Od prošle nedelje, na severu Kosova grupa lokalnih Srba organizuje blokade na prelazima Jarinje i Brnjak, a nakon što je Vlada Kosova donela odluku da srpske registarske tablice moraju da se zamene probnim, dok se vozilom upravlja na teritoriji Kosova. Na prelazima su prisutne i Specijalne snage policije Kosova (ROSU).

Prema dogovoru, lokalni Srbi će ukloniti barikade, ROSU će se povući sa graničnih prelaza Jarinje i Brnjak, a za registarske tablice će važiti "stiker režim" kao privremeno rešenje, dok će se o konačnom rešenju tek razgovarati u Briselu.

Uz ocenu da sporazum ima "i dobrih i loših strana", Vučić je istakao da je "za Srbiju važno da se ROSU (specijalna policija Kosova) povlači (sa severa), da smo sačuvali mir". Vučić je preneo i da je razgovarao sa predstavnicima Srpske liste, vodeće partije Srba na Kosovu, i da predstavnici Srba na Kosovu razumeju da je današnji dogovor u Briselu "najviše što je moglo da bude postignuto".

Kako srpska strana tumači sporazum?

Vučić je rekao da je "veliki uspeh srpske strane" to što će se o konačnom rešenju za registarske tablice tek voditi razgovori u Briselu.

"Mane (postignutog dogovora) su što će do nekog težeg rešenja (za tablice) morati da dođe u narednih šest meseci", dodao je predsednik Srbije.

Objašnjavajući "stiker režim" za registarske tablice, Vučić je izjavio da "sve ostaje isto što se srpske strane tiče" prilikom ulaska automobila sa kosovskim tablicama u Srbiju – odnosno, na tablice sa RKS (Republika Kosovo) oznakama biće nalepljen "stiker".

Kosovo, kako je rekao Vučić, neće izdavati privremene tablice za registarske oznake Srbije.

"Neće davati probne RKS tablice za registarske oznake iz Srbije, nego će preko našeg amblema (grba i zastave Srbije na tablicama) da stave stiker. To je jedino što je problem", rekao je Vučić.

Istakao je i da kosovski organi neće skidati tablice koje izdaje MUP Srbije sa oznakama gradova na Kosovu.

"Posebno nema skidanja srpskih KM (oznaka "Kosovska Mitrovica") tablica koje Beograd izdaje za to područje, niti proganjanja osoba koje imaju te tablice. Odbranili smo i pravo na slobodu kretanja i roba", rekao je Vučić.

Dodao je, međutim, dodao da će tablice koje za gradove na Kosovu izdaju srpski organi u praksi moći da se koriste isključivo na severu Kosova.

U Briselu i o presudi Todosijeviću

"Od velikog je značaja da Evropska unija zvanično govori da je sledeća tema u Briselu Zajednica srpskih opština", rekao je Vučić.

Kako je naveo Vučić, na narednim sastancima u Briselu tema će biti i sastav Apelacionog suda Kosova, a povod je presuda funkcioneru Srpske liste Ivanu Todosijeviću. On je osuđen na dvogodišnju zatvorsku kaznu zbog negiranja masakra u Račku koji su počinile srpske snage 1999 godine.

Apelacioni sud je 24. avgusta odbio Todosijevićevu žalbu na presudu i potvrdio zatvorsku kaznu, a odluku je donelo tročlano sudsko veće u kojem nisu bila dva predstavnika Srba, što srpska strana smatra kršenjem Briselskog sporazuma.

Vučić je ranije izjavio da je Todosijeviću prekršeno pravo na pravično suđenje jer je, kako je naveo, po Briselskom sporazumu trebalo da mu sude dvojica srpskih i jedan albanski sudija.

Vučić: Nisam se čuo sa Veselinovićem i Radoičićem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nikada nije razgovarao sa biznismenom sa severa Kosova Zvonkom Veselinovićem i potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem i da ga Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije sigurno nije prisluškivalo zbog toga.

Na konferenciji za novinare u Nišu, Vučić je rekao da su netačne tvrdnje potpredsednice opozicione Stranke slobode i pravde Marinike Tepić da ga je policija prisluškivala jer je razgovarao sa ljudima koji se dovode u vezu sa kriminalom.

"Ja sam dva puta video na Kosovu Veselinovića, a mislim da se nikada u životu nismo čuli. Nemam ni njegov broj memorisan u aparatu... Sa Milanom nikada nisam razgovarao, osim ako je bio prisutan na sastancima kada sam prenosio poruke ljudima sa Kosova, pa su tu sedeli i ljudi iz Srpske liste", rekao je Vučić.

Zvonko Veselinović, biznismen sa severa Kosova, se zajedno sa potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem, dovodi u vezu sa nekim kriminalnim radnjama i protiv njih je vođeno nekoliko postupaka pred pravosudnim organima u Srbiji.

U međuvremenu je 2019. godine Kosovo raspisalo nalog za hapšenje Milana Radoičića zbog sumnje da ima veze sa ubistvom srpskog opozicionog političara sa severa, Olivera Ivanovića.

Taj nalog je međutim, bez ikakvog objašnjenja, samo povučen marta 2021. godine i Radojičić se od tada uglavnom nalazio u Severnoj Mitrovici, što je ranije za RSE potvrdio i advokat koji ga "povremeno zastupa", Živojin Jokanović.

Opoziciona političarka Marinika Tepić je 29. septembra izjavila da je šef Vojno-bezbednosne agencije (VBA) general Đuro Jovanić navodno zataškavao Vučićeve kontakte sa kriminalnim strukturama i da je zbog toga napredovao u službi.

"Jovanić nije imamo nikakve veze sa prisluškivanjem ili štićenjem mojih razgovora. Niti me je slušala VBA niti BIA (Bezbednosno-informativna agencija), slušao je MUP. VBA nije imao veze sa tim. On je vrhunski profesionalac i vrlo je stručan za svoj posao", rekao je Vučić, odgovarajući na navode Marinike Tepić.

Tužilaštvo Srbije za organizovani kriminal je u januaru pokrenulo je predistražni postupak zbog neovlašćenog prisluškivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Prethodno je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo da je po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal Radna grupa MUP-a saslušala veliki broj lica i prikupila dokaze koji ukazuju da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i članovi njegove porodice nelegalno prisluškivani.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je u prethodnoj vladi vodio Nebojša Stefanović, da bi ga na toj poziciji u novoj vladi zamenio Aleksandar Vulin, koji je prethodno bio na čelu Ministarstva odbrane, koje sada vodi Stefanović.

Šta je 'zgrešio' Nebojša Stefanović?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00
Direktan link

XS
SM
MD
LG