Dostupni linkovi

Vučić u zoni istraživanja litijuma, kaže da će vode i zemljište u Srbiji biti sigurni


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, arhivska fotografija, avgust 2024.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, arhivska fotografija, avgust 2024.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da će vode i zemljište u Srbiji biti sigurni. On je to rekao prilikom posete zapadu Srbije, što je zona u kojoj globalni rudarski gigant, australijski "Rio Tinto", planira eksploataciju litijuma u okviru projekta "Jadar" i nakon serije protesta građana Srbije protiv eksploatacije tog metala.

"Hoću da kažem našim ljudima da će sve naše vode i zemljište da budu sigurni, da će sve naše vode da budu čiste", rekao je Vučić novinarima 4. septembra, prilikom obilaska radova na rekonstrukciji puta Bojić-Tekeriš kod Šapca na zapadu Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će narednih šest dana boraviti u lozničkoj kasarni, tokom kojih će organizovati razgovore sa građanima, navodeći da će jedna od tema biti navodi o ugrožavanju reka u slučaju otvaranja rudnika litijuma u dolini Jadra, prenela je agencija Beta.

On je kazao da Srbija ulaže veliki novac u postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom Selu, kako bi Beograd imao "prozirnu vodu u Savi i Dunavu kao što je u Dunavu u Beču".

Dodao je da "hoće čiste reke i da je to budućnost i deo pete industrijske revolucije".

"Nikome nećemo dati da nam ugrozi vode, zemljište i bilo šta drugo. Postoje mnoge nejasnoće o kojima ćemo morati da razgovaramo. Nećemo biti za to (rudnik litijuma) ukoliko ustanovimo da postoji bilo kakva mogućnost trovanja reka", naveo je on.

Dodao je da zbog toga želi da čuje stručnajke, ali da "ogroman broj njih govori suprotno od onoga što govore političari, a da se protiv laži teško boriti jer niko ne čita demantije".

Gostovanje lozničkom kraju izazvalo je reakcije pojedinih opozicionih stranaka i aktivista, između ostalih i gradskog odbora opozicione Stranke slobode i pravde (SSP), odakle poručuju da je predsednik došao kao "promoter Rio Tinta".

"Predsednik u ovoj svojoj kampanji ne bira sredstva. Blati aktiviste, naučnike, opoziciju, neistomišljenike. Krši Ustav i gomilu drugih zakona u ovom procesu lobiranja za Rio Tinto, a onda kao predsednika svih građana iste te neistomišljenike zove na razgovor. Postavlja se pitanje sa kim će to onda predsednik u Loznici razgovarati?", poručili su iz SSP-a.

Serija protesta protiv iskopavanja litijuma počela je pre više od dve godine nezadovoljstvom građana i ekoloških aktivista, jer deo stručnjaka iz zemlje i inostranstva ukazuje da u procesu eksploatacije litijuma neizbežno dolazi do ekoloških posledica, pre svega do zagađenja rečnog sliva reka i zemljišta.

Sa druge strane, "Rio Tinto" je ranije u odgovoru za RSE naveo da su "domaći i međunarodni stručnjaci potvrdili da se projekat 'Jadar' može realizovati bezbedno i u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine".

Nakon što je Vlada Srbije 2022. godine, usled pritiska ekoloških protesta, stopirala projekat "Jadar", tokom 2024. odlučila je da ga "vrati u život".

To je izazvalo novu seriju protesta koji su započeli u Loznici 28. juna, a zatim su se proširili na više desetina gradova u Srbiji, da bi se najveći protest održao u Beogradu 10. avgusta.

Litijum se koristi za proizvodnju baterija za električne automobile, mobilne telefone i laptopove. Evropska unija, koja većinski zavisi od Kine kada je taj resurs u pitanju, svrstala ga je u kritične sirovine.

Srbija je sa Evropskom unijom 19. jula u Beogradu potpisala Memorandum o kritičnim sirovinama tokom posete potpredsednika Evropske komisije Maroša Ševčovića i nemačkog kancelara Olafa Šolca.

XS
SM
MD
LG