Dostupni linkovi

Vučić kaže da kupovina Rafala nije pitanje cene, već garancija


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Francuske Emanuel Makron na konferenciji za medije u Parizu, 8. aprila 2024.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Francuske Emanuel Makron na konferenciji za medije u Parizu, 8. aprila 2024.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je uoči posete francuskog predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) da se još razgovara o kupovini francuskih aviona "Rafal" i da cena više nije pitanje, već određene garancije.

Vučić je za Radio-televiziju Srbije rekao da nije sve završeno kada je reč o vojno-tehničkoj saradnji i kupovini aviona "Rafal".

Kako je rekao, postoji još jedna stvar koja treba da bude usaglašena, prenela je Beta.

"Nije to više pitanje cene, to je pitanje određenih garancija. Ako to uspemo da rešimo, biće u redu, ali oko ovoga se mučimo već četiri dana", kazao je predsednik Srbije.

On je dodao da bi kupovina "Rafala" značila ogroman napredak u borbenoj gotovosti i vojnoj moći Srbije i sigurnosti zemlje.

"Ovo je ogroman signal poverenja između Francuske i Srbije", dodao je.

Da su Srbija i Francuska postigle dogovor o nabavci borbenih aviona "Rafal", izjavio je Vučić 9. aprila tokom posete Parizu i razgovara sa Makronom.

"Potpisivanje ugovora se može očekivati otprilike za dva meseca, uz prisustvo predsednika Francuske", naveo je Vučić u izjavi za srpske medije u Parizu 9. aprila.

Makron dolazi 29. avgusta u dvodnevnu posetu Srbiji. To će biti njegova druga poseta Srbiji.

XS
SM
MD
LG