Dostupni linkovi

Vučić i Dodik u Beogradu 'analizirali regionalna pitanja'


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, avgust 2023.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, avgust 2023.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu 22. avgusta sa predsednikom bh entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom.

"Veoma dobar razgovor sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Na sastanku su dominirale ekonomske teme, ali smo izvršili zajedničku analizu globalnih i regionalnih pitanja", napisao je predsednik Vučić na svom Instagram nalogu.

Sastanku je prisustvovao i potpredsednik vlade i ministar unutršnjih poslova Ivica Dačić.

"Jedna tema bila je i borba protiv ilegalnih migracija. Posebnu pažnju, predsednik Dodik i ja posvetili smo infrastrukturnom, putnom, železničkom i energetskom povezivanju Srbije i Srpske", naveo je predsednik Srbije.

Susret dva zvaničnika dolazi dan nakon što je direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns (William Burns) boravio u Beogradu, nakon što je prethodno posetio Sarajevo.

Niko od zvaničnika u Srbiji i Sjedinjenim Državama nije ni potvrdio niti demantovao Bernsovu posetu, niti se zna sa kim je u Srbiji Berns razgovarao, a iz CIA su za RSE rekli da "ne komentarišu raspored putovanja direktora".

Prema nezvaničnim informacijama RSE, direktor CIA je u Beograd doputovao nakon jednodnevne posete Bosni i Hercegovini (BiH) 20. avgusta.

U Sarajevu je Berns imao sastanke sa kolegama iz obaveštajne zajednice, članovima Predsedništva, kao i sa ministrom spoljnih poslova BiH.

Kako je za RSE rekao zvaničnik Vlade Sjedinjenih Američkih Država koji je tražio da ne bude imenovan, razlog posete direktora CIA Sarajevu je, između ostalog, zabrinjavajuća secesionistička retorika i delovanje predsednika bh. entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika i Vlade RS-a.

Nekadašnji diplomata i bivši ambasador u Rusiji, Berns je centralna figura u administracije američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) jer je i član Predsedničkog kabineta Bele kuće.

Bajden ga je imenovao na poziciju direktora Centralne obaveštajne agencije SAD u januaru 2021. godine.

XS
SM
MD
LG