Dostupni linkovi

Šef CIA-e u Sarajevu razgovarao o Dodikovom secesionizmu, izjavio službenik Vlade SAD-a


Direktor CIA William Burns s ministrom vanjskih poslova BiH u Sarajevu, 20. august 2024.
Direktor CIA William Burns s ministrom vanjskih poslova BiH u Sarajevu, 20. august 2024.

Razlog posjete direktora CIA-e Williama Burnsa Sarajevu jeste razgovor, između ostalog, i o zabrinjavajućoj secesionističkoj retorici i djelovanju predsjednika entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika i Vlade RS-a, rekao je u utorak za Radio Slobodna Evropa zvaničnik Vlade Sjedinjenih Američkih Država koji je tražio da ne bude imenovan.

"Održani su sastanci s kolegama iz obavještajne zajednice, članovima Predsjedništva i ministrom vanjskih poslova. Razgovarali su o pitanjima od zajedničkog interesa, što uključuje teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine", rekao je zvaničnik američke Vlade o posjeti direktora CIA-e.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović izjavio je da je Burnsu iskazao zahvalnost na pomoći SAD u izgradnji demokratske i multietničke BiH i da mu je "ukazao na opasnu antidejtonsku politiku rukovodstva bh. entiteta RS koja ugrožava mir i sigurnost u državi i regiji".

"Ovo je veoma važna posjeta, prije svega iz sigurnosnog aspekta, ali i potvrda snažne podrške SAD nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine", naveo je Bećirović na Fecebooku.

Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Almir Džuvo, koji se sastao s Burnsom, rekao je za RSE da je "riječ o posjeti koja je dogovorena ranije, kao i da je Burns iskazao podršku u suradnji agencija, ali i državi BiH".

Radio Slobodna Evropa iz više izvora saznaje da je sastanku u Predsjedništvu BiH prisustvovala i Željka Cvijanović, koja je na američkoj listi sankcioniranih osoba, zbog prijetnji Daytonskom mirovnom sporazumu, integritetu i suverenitetu BiH, kao i njen stranački šef Milorad Dodik, predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Šef bh. diplomatije Elmedin Konaković je za RSE rekao da posjeta "jednog od ključnih ljudi američke administracije pokazuje posvećenost SAD-a, kao i da je BiH u samom vrhu prioriteta američke vanjske politike što je za BiH vrlo važno".

"Na sastanku smo dobili još jednom potvrdu pune podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH i osudu secesionističkih poruka i poteza.

Neke dijelove ne mogu komentirati jer su zatvoreni za javnost, ali poslana je univerzalna poruka. Poruke američke administracije su vrlo jasne i sam dolazak, prije svega, simbolizira i dokazuje da je naš vanjskopolitički partner i dalje čvrsto uz BiH", rekao je Konaković.

Pratnja direktora CIA Williama Burnsa ispred zgrada Predsjedništva i Ministarstva vanjskih poslova BiH, 20. august 2024.
Pratnja direktora CIA Williama Burnsa ispred zgrada Predsjedništva i Ministarstva vanjskih poslova BiH, 20. august 2024.

Nekadašnji diplomata i bivši ambasador u Rusiji, Burns je centralna figura u administracije američkog predsjednika Joea Bidena, jer je i član Predsjedničkog kabineta Bijele kuće.

Na poziciju direktora Centralne obavještajne agencije SAD-a imenovao ga je predsjednik Biden u januaru 2021. godine.

Burns je položio zakletvu kao direktor CIA-e u martu 2021., čime je postao prvi karijerni diplomata koji je obavljao dužnost direktora. Predsjednik Biden ga je unaprijedio u kabinet u junu 2023.

Direktor Burns je služio šest predsjednika i administracija (obje stranke) tokom skoro četiri decenije javne službe u diplomatiji i obavještajnim službama. On je tek drugi diplomata u historiji koji je postao zamjenik državnog sekretara, a bio je i američki ambasador u Jordanu.

Nakon penzionisanja iz diplomatske službe krajem 2014. godine, direktor Burns je bio predsjednik Carnegiejeve zadužbine za međunarodni mir.

Diplomirao je historiju na Univerzitetu LaSalle, a magistrirao i doktorirao međunarodne odnose na Univerzitetu Oxford.

Bivši direktor CIA-e John Brennan posljednji put je posjetio Sarajevo 2016. godine.

XS
SM
MD
LG