Dostupni linkovi

Šef CIA-e obavio sastanke u Predsjedništvu Kosova


Direktor CIA-e William Burns ulazi u zgradu Predsjedništva Kosova u Prištini, 22. 8. 2024.
Direktor CIA-e William Burns ulazi u zgradu Predsjedništva Kosova u Prištini, 22. 8. 2024.

Šef američke Centralne obavještajne agencije (CIA) William Burns sastao se 22. avgusta s predsjednicom Kosova Vjosom Osmani.

Na sastanku je bio i direktor Kosovske obavještajne agencije (KIA) Petrit Ajeti, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ekipa RSE snimila je u četvrtak poslijepodne američki vojni avion parkiran ispred "VIP" prostora na prištinskom aerodromu "Adem Jashari".

Američki vojni avion na prištinskom aerodromu, 22. 8. 2024.
Američki vojni avion na prištinskom aerodromu, 22. 8. 2024.

Vjeruje se da je Burns ovim avionom putovao 20. avgusta iz Sarajeva u Beograd. U međuvremenu, 22. avgusta, ovaj je avion putovao iz Beograda prema Bugarskoj, Sjevernoj Makedoniji i konačno Kosovu, prema internetskoj stranici za praćenje letova Flightradar.

Kolona vozila pod policijskom pratnjom na putu s aerodroma prema centru Prištine
Kolona vozila pod policijskom pratnjom na putu s aerodroma prema centru Prištine

Njegov posjet Kosovu dolazi nakon što je visoki američki obavještajac boravio u drugim zemljama regije.

Burns se u Bosni i Hercegovini 20. avgusta sastao s kolegama iz obavještajnog sektora, članovima Predsjedništva ove zemlje i ministrom vanjskih poslova BiH.

Kako je za Radio Slobodna Europa rekao dužnosnik američke vlade, koji je želio ostati anoniman, razlog posjete šefa CIA-e Sarajevu je, između ostalog, uznemirujuća separatistička retorika i djelovanje Milorada Dodika, proruskog predsjednika Republike Srpske i Vlade ovog entiteta.

U međuvremenu je 21. kolovoza otišao u Beograd, ali taj posjet nisu ni potvrdili niti demantirali dužnosnici u Srbiji i SAD-u.

Burnsov posjet regiji dolazi u trenutku kada je američki ambasador na Kosovu Jeffrey Hovenier rekao da je njegova zemlja izazvana u nekoliko aspekata od strane Vlade Kosova, koju vodi Albin Kurti.

SAD i druge zemlje međunarodne zajednice kritizirale su neke odluke i akcije koje je nedavno poduzela Kurtijeva vlada, a koje su ocijenjene kao "jednostrane" i "nekoordinirane".

Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a zatražilo je od Kurtijeve vlade da se vrati "konstruktivnom i bliskom angažmanu" s Washingtonom, Europskom unijom i NATO-om, dok Washington također zahtijeva da kosovske institucije ne puštaju u promet most preko rijeke Ibar, pozivajući se na zabrinutost za sigurnost.

Burns je bivši američki ambasador u Rusiji. On je središnja osoba u administraciji američkog predsjednika Joea Bidena, jer je i član predsjedničkog kabineta Bijele kuće.

Njega je predsjednik Biden nominirao za direktora CIA-e u januaru 2021.

XS
SM
MD
LG