Dostupni linkovi

Upad ukrajinskih snaga pokušaj sprečavanja ruske ofanzive, poručio Putin


Ruski predsjednik Vladimir Putin
Ruski predsjednik Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je u ponedjeljak da upad ukrajinske vojske u Kursku oblast predstavlja pokušaj Kijeva da zaustavi ofanzivu Moskve u istočnoj Ukrajini i da poboljša svoju pregovaračku poziciju u budućim mirovnim pregovorima.

Guverner Kurska kazao je da je oko 121.000 osoba evakuisano ili je samostalno napustilo tu oblast.

Evakuacija je uslijedila nakon što su ukrajinske snage prodrle oko 30 kilometara na teritoriju Rusije, što je njen najznačajniji upad od početka rata u februaru 2022.

"Jedan od očiglednih ciljeva neprijatelja je da sije razdor, zastrašuje ljude, uništava jedinstvo i koheziju ruskog društva", rekao je Putin na sastanku sa najvišim bezbjednosnim i odbrambenim zvaničnicima.

"Glavni zadatak Ministarstva odbrane je, naravno, da neprijatelja izbaci sa naših teritorija".

On je kazao i da je zbog upada ukrajinskih snaga na rusku teritoriju porastao broj dobrovoljaca koji žele da se pridruđe ruskoj vojsci.

Dodao je da ruska vojska nastavlja svoju ofanzivu na istočnu Ukrajinu.

"Očigledno je da će neprijatelj nastaviti da pokušava da destabilizuje situaciju u pograničnoj zoni kako bi pokušao da destabilizuje unutrašnju političku situaciju u našoj zemlji", rekao je Putin.

A vršilac dužnosti guvernera Kurska Aleksej (Alexei) Smirnov izvijestio je predsjednika da su ukrajinske snage prodrle 12 kilometara u Kursku i da trenutno kontrolišu 28 ruskih naselja.

Smirnov je rekao i da je 12 civila ubijeno, a još 121, uključujući 10 djece, ranjeno u toj operaciji.

Teško je pratiti sve ukrajinske diverzantske jedinice koje lutaju regionom, rekao je Smirnov, napominjući da neke koriste lažne ruske lične karte.

Guverner Belgorodske oblasti, koja se nalazi pored Kurska, takođe je najavio evakuaciju ljudi iz okruga u blizini ukrajinske granice.

Penzionisani general Andrej Gurulev, član donjeg doma ruskog parlamenta, kritikovao je rusku vojsku zato što nije pravilno zaštitila granicu.

Uz izveštaje Reuters i AFP
XS
SM
MD
LG