Dostupni linkovi

Veterani na 80. godišnjici Dana D: Postoje stvari vredne borbe


Veterani na obeležavanju 80. godišnjice iskrcavanja u Normandiji
Veterani na obeležavanju 80. godišnjice iskrcavanja u Normandiji

Kao mladi vojnici, oni su se probijali preko obala Normandije kroz pucnjavu boreći se protiv nacista. U četvrtak, 6. juna, sve manjem broju veterana Drugog svetskog rata pridružila se nova generacija lidera da oda počast mrtvima i živima u komemoracijama na i oko tih istih plaža na koje su se iskrcali pre tačno 80 godina na Dan D, prenosi AP.

"Postoje stvari za koje se vredi boriti", rekao je Volter Stit (Walter Stitt), koji je prošlog jula napunio 100. godina, tokom ovonedeljne posete Omaha Biču.

"Iako bih voleo da postoji drugi način da se to uradi osim pokušaja da se ubijamo", rekao je Stit koji se pre 80. godina borio kao tenkista.

Dok se sada stogodišnji veterani prisećaju tih dana i palih drugova sahranjenih u grobnicama u Normandiji, prisustvo ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog na komemoraciji Dana D sa svetskim liderima koji podržavaju Ukrajinu spojilo je užasnu prošlost Drugog svetskog rata sa opterećenom sadašnjošću, navodi američka agencija.

Francuski predsednik Emanuel Makron dodelio je orden Legije časti 11 američkih veterana i jednoj britanskoj veteranki.

Među Amerikancima je bio i Edvard Bertold (Edward Berthold), pilot koji je izvršio tri misije iznad Francuske u maju 1944, pre nego što je učestvovao u operaciji u Sen Lou, u Normandiji, na Dan D. Tokom Drugog svetskog rata izvršio je ukupno 35 borbenih misija.

"Došli ste ovde jer je slobodnom svetu bio potreban svaki od vas, a vi ste odazvali", rekao je Makron. "Došli ste ovde da od Francuske napravite slobodnu naciju. Vratili ste se danas kući, ako mogu da kažem", dodao je Makron.

On je takođe dodelio Legiju časti 103-godišnjoj Kristijan Lamb (Christian Lamb), ćerki admirala Kraljevske mornarice koja je studirala u Normandiji 1939. kada ju je otac pozvao da se vrati u London. Tamo je Lamb napravio detaljne mape koje su navodile posade desantnih plovila na Dan D.

Francuski predsednik se sagnuo ka Lamb, koja je bila u invalidskim kolicima kao i mnogi veterani, da zakači medalju i poljubi je u oba obraza, opisujući je kao jednog od "heroja iz senke".

"Moramo da se setimo žrtvovanja svih koji su nam dali slobodu", rekla je Beki Kraubec (Becky Kraubetz), Britanka koja sada živi na Floridi čiji je deda služio u britanskoj vojsci tokom Drugog svetskog rata i zarobljen na Malti. Bila je među hiljadama okupljenih ljudi na potezu od nekoliko kilometara duž plaže Juta, najzapadnije plaže Dana D.

Na mirnom mestu daleko od zvaničnih ceremonija, Francuz Kristof Resever (Christophe Receveur) odao je počast veteranima, razvijajući američku zastavu koju je kupio na putu u Pensilvaniju u čast onima koji su umrli na Dan D.

"Zaboraviti ih znači pustiti ih da umru iznova", rekao je 57-godišnjak dok su on i njegova ćerka Džuli zatim pažljivo presavijali zastavu u čvrst trougao, dodajući da one koji sada umiru u Ukrajini boreći se protiv napadača Rusa vojska takođe sada ima na umu.

"Sve ove trupe su došle da oslobode zemlju koju nisu poznavali po ideologiji — demokratiji, slobodi — koja je sada pod teškim pritiskom", rekao je on.

Dan D se obeležava širom obale Normandije, gde je najveća kopnena, pomorska i vazdušna armada ikada probila Hitlerovu odbranu u zapadnoj Evropi i pomogla da se ubrza njegov pad 11 meseci kasnije.

Spor Zapada i Rusije oko Dana D 1944
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:11 0:00

"Oni su zaista bili zlatna generacija, ti momci od 17, 18 godina koji su činili nešto tako hrabro", rekao je Džejms Bejker (James Baker), 56-godišnjak iz Holandije, razmišljajući o plaži Juta.

Dalje uz obalu na Gold Biču, vojni gajdaš je svirao upravo u vreme kada su se tamo iskrcale britanske trupe pre 80 godina.

Britanski kralje Čarls III (Charles) i premijer Riši (Rishi) Sunak bili su među visokim zvaničnicima koji su odavali počasti trupama koje su se iskrcale tamo i na plaži Mač (Sword), dok su se princ Vilijam (William) i kanadski premijer Džastin Trudo (Justin Trudeau) pridružili ostalima na ceremoniji za kanadske trupe na plaži Juno.

Kralj Čarls III je rekao okupljenima da je svet srećan što se jedna generacija "nije ustuknula" kada je pozvana.

"Naša obaveza da se sećamo za šta su se zalagali i šta su postigli za sve nas i da to nikada ne izbledi", istakao je britanski monarh.

Govoreći na francuskom, Čarls je takođe odao počast "nezamislivom broju" francuskih civila poginulih u bici za Normandiju, kao i hrabrosti i žrtvi francuskog pokreta otpora.

"Oni koji su putovali u Normandiju uključuju žene koje su bile među milionima koji su pravili bombardere, tenkove i drugo oružje i imali druge važne uloge u Drugom svetskom ratu koje su dugo bile zasjenjene borbenim podvizima muškaraca", dodao je britanski monarh.

Veterani ponavljaju poruku za koju se nadaju da će živeti večno: "Da se nikada ne zaboravi".

"Nismo to radili zbog počasti i nagrada. Radili smo to da spasimo našu zemlju", rekla je 98-godišnja Ana Mae Krier (Anna Mae Krier), koja je radila kao mehaničar na izgradnji bombardera B-17 i B-29. "Na kraju smo pomogli u spasavanju sveta", dodala je.

XS
SM
MD
LG