Dostupni linkovi

SAD upozorile da bi sukob Izraela i Hezbolaha mogao izazvati regionalni rat


Lloyd Austin, maj 2024.
Lloyd Austin, maj 2024.

Sjedinjene Američke Države su upozorile na katastrofalne posledice koje bi imao novi sukob Izraela i Hezbolaha u Libanu i pozvale da se nađe diplomatsko rešenje.

"Još jedan rat, između Izraela i Hezbolaha, mogao bi lako postati regionalni rat, sa katastrofalnim posledicama po Bliski istok", rekao je 25. juna ministar odbrane SAD Lojd Ostin (Lloyd Austin) na sastanku s izraelskom kolegom Joavom Galantom u Pentagonu.

Ostin je ocenio da je "diplomatija najbolji način da se izbegne dalja eskalacija", a Galant je rekao da se "blisko sarađuje na postizanju sporazuma", ali da mora postojati spremnost za sve moguće scenarije.

Rat u Pojasu Gaze, izazvan napadom Hamasa na jug Izraela 7.oktobra, isprovocirao je takođe eskalaciju sukoba na izraelskoj severnoj granici sa Libanom, što je pojačalo bojazan od širenja sukoba.

Razmena vatre izraelske vojske i Hezbolaha, moćne islamističke organizacije, saveznice palestinskog Hamasa, finansirane i naoružavane od Irana, doveo je do raseljavanja desetina hiljada stanovnika pograničnih područja na jugu Libana i na severu Izraela.

Izraelski ministar odbrane je doputovao u SAD da se konsultuje s američkim zvaničnicima u okolnostima napetosti u odnosima s administracijom američkog predsednika Džozefa Bajdena oko isporuka oružja Izraelu.

Njega je u ponedeljak primio državni sekretar SAD Entoni Blinken koji je takođe pozvao Izrael da izbegne novu eskalaciju u Libanu i razgovarao o naporima da se postigne sporazum o oslobađanju talaca koje Hamas drži u Gazi.

XS
SM
MD
LG