Dostupni linkovi

UN poziva Rusiju na hitno povlačenje iz ukrajinske nuklearne elektrane


Zgrada UN, foto: Eduardo Munoz/Reuters, 21.septembar 2021.
Zgrada UN, foto: Eduardo Munoz/Reuters, 21.septembar 2021.

Generalna skupština UN-a je osudila Moskvu zbog nesporovođenja rezolucije o nuklearnoj elektrani Zaporožja, koju su donijele skupština i UN-ovo nuklearno nadzorno tijelo - Međunarodna agencija za atomsku energiju.

UN zahtijeva da Rusija hitno povuče svoje vojno i drugo neovlašteno osoblje iz postrojenja, i odmah vrati elektranu pod punu kontrolu nadležnih organa Ukrajine, kako bi se osigurala njena bezbjednost i sugurnost.

Nuklearnu elektranu u Zaporožju, najveću u Evropi, okupirale su ruske snage na početku ofanzive na Ukrajinu 2022.godine.

U saopštenju se navodi da je 99 glasova u UN bilo za rezoluciju, devet protiv i 60 uzdržanih, a od Rusije se takođe zahtijeva da odmah prekine agresiju na Ukrajinu, i bezuslovno povuče svoje vojne snage sa teritorije Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica.

Ruski napadi na energetsku infrastrukturu u blizini nuklearne elektrane
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00

Međunarodna agencija za atomsku energiju već dugo upozorava na rizike od katastrofe u Zaporožju i poziva na prekid borbi u tom području, udaljenom svega 500 kilometara od mjesta najveće nuklearne nesreće na svijetu, katastrofe u Černobilu 1986.godine.

Nuklearna elektrana Zaporožje ima šest reaktora koji sadrže uranijum 235, čije je vrijeme poluraspada više od 700 miliona godina.

XS
SM
MD
LG