Dostupni linkovi

UN prozivaju Kinu zbog 'problematične' politike prema Ujgurima i drugim manjinama


Zatvorenički centar za Ujgure u Sinđijangu
Zatvorenički centar za Ujgure u Sinđijangu

Kancelarija UN za ljudska prava (OHCHR) saopštila je u utorak, 27. avgusta, da Kina i dalje vodi "problematičnu" politiku dve godine nakon glavnog izveštaja ovog ureda svetske organizacije u kojem se navode mogući "zločini protiv čovečnosti" u Sinđijangu.

Kina je optužena da je zatvorila više od milion Ujgura i drugih muslimanskih manjina u severozapadnom regionu Sinđijang – što Peking oštro odbacuje.

OHCHR je saopštio da je održao niz razgovora u Ženevi sa kineskim zvaničnicima od februara 2023. godine, što je otvorilo put šefu UN za ljudska prava Volkeru Turku da pošalje tim u Peking od 26. maja do 1. juna ove godine.

Tim je razgovarao sa kineskim vlastima, posebno o "politici borbe protiv terorizma i sistemu krivičnog pravosuđa", rekla je novinarima portparolka OHCHR-a Ravina Šamdasani (Shamdasani).

"Kada je reč o Sinđijangu, shvatili smo da mnogi problematični zakoni i politike ostaju na snazi", dodala je ona.

OHCHR je zahtevao da kineske vlasti "preduzmu punu reviziju" zakonskih uslova koji se odnose na nacionalnu bezbednost i borbu protiv terorizma, kao i na zaštitu manjina od diskriminacije.

Kancelarija UN-a poziva na "opipljiv napredak u zaštiti ljudskih prava u Kini", kao i na istrage o navodnim kršenjima, uključujući mučenje.

U velikom izveštaju Turkove prethodnice Mišel Bačelet (Michelle Bachelet) - objavljenom samo nekoliko minuta pre isteka njenog mandata 31. avgusta 2022. godine - navode se mogući "zločini protiv čovečnosti" u Sinđijangu.

Izveštaj, koji je Kina odlučno odbacila, sadrži detaljne, "verodostojne" dokaze o mučenju, prinudnom medicinskom lečenju i seksualnom ili rodno zasnovanom nasilju - kao i o prinudnom radu.

Kina poriče optužbe o zlostavljanju i insistira da vodi centre za stručno obrazovanje u Sinđijangu koji su pomogli u borbi protiv ekstremizma i unapređenju razvoja.

Šamdasani je rekla da su Turk i njegova kancelarija imali detaljne razmene sa Pekingom o njegovoj politici koja utiče na ljudska prava etničkih i verskih manjina, uključujući Sinđijang i Tibet - kao i zabrinutosti zbog situacije u Hong Kongu.

Ona je navela da se tim OHCHR-a poslat u Peking sastao sa predstavnicima Sinđijanga i Hong Konga, ali nije otputovao van glavnog grada. Razgovara se o daljim posetama.

Šamdasani je istakla da je saradnja bila "pozitivna", ali "u smislu stvarne implementacije... ima mnogo toga što bi trebalo učiniti zbog čega moramo da nastavimo da radimo sa njima, da se angažujemo da vidimo gde možemo da ostvarimo neki napredak".

OHCHR prati situaciju u Kini uprkos poteškoćama koje predstavlja ograničeni pristup informacijama, "i strah od odmazde protiv pojedinaca koji rade sa Ujedinjenim nacijama", rekla je ona.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG