Dostupni linkovi

Ruski napadi diljem Ukrajine, najmanje sedam poginulih


Ruski napadi diljem Ukrajine ne prestaju, žrtava sve više
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

Ukrajinski dužnosnici glavnog grada i drugih oblasti izvijestili su o ruskim napadima raketama i dronovima u srijedu u ranim jutarnjim satima, u kojima je ubijeno najmanje sedam osoba.

Novi napadi dolaze nakon velikog udara ruskih snaga na središnje područje Ukrajine. Najmanje 51 osoba je poginula na poligonu za vojnu obuku.

Čelnici vojnih uprava u Kijevu i Lavovu na istoku i dužnosnik u Krivij Rihu upozorili su na krstareće rakete i ostale projektile koji se ispaljuju na ova naseljena mjesta.

Eksplozije su se mogle čuti u sva tri grada.

U Lavovu, čelnik vojne uprave Maksim Kozici rekao je da su dvije osobe tamo poginule, a 19 ih je ozlijeđeno.

Nastava je otkazana nakon napada u stambenoj četvrti u blizini željezničke stanice u Lavovu, rekao je gradonačelnik, Andrij Sadovij.

Kozici je kasnije na Telegramu objavio da je umrla i 14-godišnja djevojčica, čime se broj mrtvih popeo na tri. Broj ozlijeđenih povećao se na 25.

U Krivij Rihu u središnjoj Ukrajini, lokalni političar Oleksandr Vilkul rekao je da je pet osoba ozlijeđeno, ali nitko ozbiljno kada je raketa pogodila objekt civilne infrastrukture u središtu grada. Kazao je da je u napadu najmanje 10 visokih zgrada, uključujući hotel, oštećeno.

Ukrajinski dužnosnici također su naveli da su objekti u Crnom moru bili meta ruske vatre, uključujući Zmijski otok, komad zemlje koji su ukrajinske snage povratile od Rusa nakon što su ga snage Moskve zauzele u prvim danima invazije u februaru 2022.

Istodobno, ukrajinski dužnosnici bore se s posljedicama dvostrukog ruskog napada na vojni Institut za komunikacije u gradu Poltavi u središnjoj Ukrajini u kojem je poginula najmanje 51 osoba, a ranjeno još 219.

Guverner Poltavske oblasti Filip Pronin rekao je u utorak da bi čak 15 ljudi još moglo biti zatrpano pod ruševinama, dok timovi za potragu i spašavanje i dalje pretražuju teren.

Deseci mrtvih u ruskom napadu na centralnu Ukrajinu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i ured glavnog tužitelja odvojeno su objavili da su pokrenute istrage o okolnostima napada.

Vjeruje se da je napad najsmrtonosniji pojedinačni napad od maja 2022.

Vladislav Seleznev, ukrajinski vojni analitičar i bivši glasnogovornik Glavnog stožera ukrajinske vojske, rekao je da je Kremlj kriv, ali mora postojati i jasno razumijevanje i odgovornosti Kijeva.

Zelenski je ponovno pozvao pristaše Ukrajine da pojačaju opskrbu sustavima protuzračne odbrane i raketama dugog dometa koji mogu "odbraniti od ruskog terora", rekao je.

"Svaki dan kašnjenja, nažalost, znači više izgubljenih života", istakao je ukrajinski predsjednik.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG