Dostupni linkovi

Ruski napadi raketama i dronovima na Ukrajinu


Ukrajinski vojnik iz 93. brigade pokriva uši dok puca iz minobacača prema ruskim položajima u Bahmutu, 15. februar 2023.
Ukrajinski vojnik iz 93. brigade pokriva uši dok puca iz minobacača prema ruskim položajima u Bahmutu, 15. februar 2023.

Ruska vojska je tokom noći pokrenula napade raketama i bespilotnim letjelicama (dronovima) diljem Ukrajine, aktivirajući sisteme protuzračne odbrane zemlje, izvijestili su ukrajinski dužnosnici 16. februara.

Šef ureda ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak naveo je na Telegramu da su pogođena mjesta na sjeveru i zapadu Ukrajine, kao i središnje regije Dnjepropetrovsk i Kirovohrad.

Jermak je rekao da je ukrajinska protuzračna obrana pogodila neodređeni broj projektila i dronova.

Još nema informacija je li u napadu bilo žrtava.

Na zapadu Ukrajine, čelnik regionalne vojne uprave Lviva Maksim Kozickij rekao je da je u ruskom napadu pogođen "objekt kritične infrastrukture".

Ovi napadi dolaze usred izvještaja o intenziviranju borbi na istoku zemlje.

Rusko topništvo, bespilotne letjelice i projektili mjesecima gađaju područja pod kontrolom Ukrajine na istoku zemlje, neselektivno pogađajući civilne ciljeve i izazivajući razaranje.

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga je izvijestio da su ukrajinske snage odbile ruske napade na 15 naselja na istoku.

Regije Donjecka i Luganska, koje zajedno čine industrijsku regiju Donbasa koja graniči s Rusijom, stradale su u ruskom bombardiranju jer Moskva navodno premješta nove trupe na to područje.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG