Dostupni linkovi

Ukrajina traži od Zapada da prihvati njen 'plan pobjede'


Volodimir Zelenski na pres-konferenciji u Briselu, 17. oktobra 2024.
Volodimir Zelenski na pres-konferenciji u Briselu, 17. oktobra 2024.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski došao je u četvrtak u Brisel da predstavi svoj "plan pobjede" u pet tačaka, prvo liderima Evropske unije na samitu u glavnom gradu Belgije, a kasnije ministrima odbrane NATO-a koji se okupljaju u drugom dijelu grada.

I dok niko u ovim dvjema organizacijama nije otvoreno odbacio plan, pošteno je reći da je prijem bio u maniru saosjećajan prema sudbini Kijeva, ali u konačnici neobavezujući.

Zapravo, plan već pada na prvoj i drugoj tački – Ukrajina dobija poziv za pridruživanje NATO-u i dozvolu za korištenje zapadnog oružja dugog dometa na ruskoj teritoriji.

Kijev se već neko vrijeme bori za ove dvije tačke, ali mu jednostavno ne polazi za rukom. Trenutno, tog zelenog svjetla nema.

Ukrajina tvrdi da će poziv u NATO doći sada, ali da će članstvo biti moguće tek nakon završetka rata kako bi se ublažio strah među članicama Alijanse da neće biti uvučene u direktnu konfrontaciju sa Moskvom.

Poziv, doduše malo izmijenjenog sadržaja, Ukrajina je uputila i na prošlogodišnjem samitu NATO-a u Vilniusu, kao i ovogodišnjem samitu u Washingtonu.

Kao odgovor, Alijansa je samo potvrdila da će zemlja biti članica u neodređenoj budućnosti i iznijela složene formulacije poput "mostovima do članstva" ili "put ka članstvu je nepovratan".

Na pitanje o pozivu, generalni sekretar NATO-a Mark Rutte ponovio je iste uvježbane rečenice i podvukao sve što njegova organizacija čini za ratom razorenu zemlju.

Riječi američke ambasadorice pri NATO-u Julianne Smith bile su takođe podjednako neodređene.

Ovdje nema ničeg novog.

Govoreći sa izvorima unutar Alijanse, prostorija ostaje podijeljena o ovoj temi.

"Nismo se pomaknuli dalje od Vilniusa i Washingtona" - uobičajena je fraza.

Isto se može reći i za dozvolu da Ukrajina udari duboko unutar Rusije. To je uglavnom američka odluka, a čini se da Washington nije previše spreman to dozvoliti.

Zelenski se vratio kući praznih ruku sa putovanja u SAD u septembru i čini se da se ništa nije pomjerilo, naročito pred tamošnje izbore 5. novembra.

Barem bi ovdje, u budućnosti, moglo doći do ograničene dozvole za napade. Ali, ne očekujte da će to biti glasno najavljeno u medijima.

S obzirom na to da je prvih nekoliko tačaka već teško ispuniti, preostale tri – suzbijanje Rusije putem paketa strateškog odvraćanja bez nuklearnog oružja raspoređenog na ukrajinskom tlu, zajednička zaštita ključnih prirodnih resursa Ukrajine od strane Sjedinjenih Država i Evropske unije, te zamjena nekih američkih vojnika raspoređenih širom Evrope sa ukrajinskim vojnicima nakon rata – dovode se u pitanje.

Zelenski je oduvijek znao da će ovakav "paket" biti teško prodati. Ali za sada, uoči teške i iscrpljujuće zime, bar je bacio loptu koja je sada na terenu Zapada.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG