Dostupni linkovi

Ukrajina predstavila svoj novi olimpijski dres


Predstavljanje ukrajinskog dresa za Olimpijske igre u Parizu 2024. koji je dizajnirao brend sportske odeće 4F, Kijevu, 25. juna 2024.
Predstavljanje ukrajinskog dresa za Olimpijske igre u Parizu 2024. koji je dizajnirao brend sportske odeće 4F, Kijevu, 25. juna 2024.

Ukrajina je 25.juna predstavila dres koji će nositi njeni sportisti na Olimpijskim igrama u Parizu, što je važno geopolitičko pitanje za zemlju koja se bori protiv ruske invazije od 2022. i koja je izgubila gotovo 500 sportista na frontu.

Dres bledo žute i tamno plave boje kao ukrajinska zastava su predstavili sportisti izabrani za OI. Na nekim primercima dresa je tradicionalnim ukrajinskim vezom napisana reč "pobeda".

"Kada se oni (dresovi) budu nosili tokom ceremonije otvaranja OI (26. jula), cela Ukrajina će navijati za njih. Time ćemo pokazati celom svetu i svima nama da smo preživeli", rekao je predsednik ukrajinskog Olimpijskog komiteta Vadim Gucajt.

Ukrajinska sportiskinja u devetoj deceniji života prkosi bombama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Prema navodima ukrajinskih vlasti, više od 3.000 ukrajinskih sportista borilo se u oružanim snagama od početka ruske invazije u februaru 2022, od kojih je 479 poginulo.

Ukrajina se žestoko zalagala za isključenje ruskih i beloruskih sportista sa OI u Parizu, gde će na kraju biti samo nekoliko njih, bez himne i pod neutralnom zastavom.

"Sportski front je danas izuzetno važan, jer je to prilika da Ukrajina razgovara sa svetom o svojim problemima, o ratu koji se ovde vodi", rekla je ukrajinska džudistkinja Darija Bilodid, prisutna na predstavljanju dresova.

OI će biti održane u Parizu od 26. jula do 11. avgusta.

XS
SM
MD
LG