Dostupni linkovi

Sud na Kosovu osudio četiri osobe na zatvor zbog umešanosti u ubistvo Ivanovića


Oliver Ivanović (na fotografiji, maj 2017.) je ubijen 16. januara 2018. godine sa šest hitaca u leđa, ispred svojih stranačkih prostorija u Severnoj Mitrovici na severu Kosova.
Oliver Ivanović (na fotografiji, maj 2017.) je ubijen 16. januara 2018. godine sa šest hitaca u leđa, ispred svojih stranačkih prostorija u Severnoj Mitrovici na severu Kosova.

Osnovni sud u Prištini osudio je 28. juna Nedeljka Spasojevića na četiri godine i šest meseci zatvora zbog učešća u organizovanoj kriminalnoj grupi koja je organizovala ubistvo Olivera Ivanovića.

Dragiša Marković i Žarko Jovanović su osuđeni na po četiri godine zatvora, Marko Rošić na deset, dok je Silvana Arsović oslobođena optužbi.

Optuženi nisu prisustvovali izricanju presude.

Spasojević (policajac) je osuđen za krivično delo učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi koja je organizovala ubistvo i novčanu kaznu od 4.500 evra za neovlašćeno držanje oružja.

Rošić (građanin Severne Mitrovice) je osuđen na deset godina zatvora za delo učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi koja je organizovala ubistvo i 10.000 evra.

Marković (policijski službenik) je osuđen za krivično delo zloupotreba službenog položaja na četiri godine zatvora, dok je Jovanović (policajac) osuđen na četiri godine zatvora za zloupotrebu službenog položaja i za neovlašćeno posedovanje oružja novčana kazna 1.500 eura.

Silvana Arsović (sekretarica ubijenog Olivera Ivanovića) je oslobođena optužbi da je bila deo kriminalne grupe.

Osuđenima će se uračunati vreme provedeno u pritvoru i kućnom pritvoru.

Svi su se ranije izjasnili da nisu krivi za optužbe koje im se stavljaju na teret.

Prethodno je prošle nedelje Rade Basara, koji je takođe bio policijski službenik u vreme kada je Ivanović ubijen, oslobođen optužbi da je bio član ove kriminalne grupe koja je pomagala i organizovala njegovo ubistvo.

Kako je saopštilo Specijalno tužilaštvo u završnoj reči, od krivičnog gonjenja Basare se odustalo usled nedostatka dokaza.

Ročišta u slučaju ubistva Ivanovića su često bila odlagana jer se svedoci ne bi pojavili, dok je nekoliko svedoka pod zaštitom anonimnosti odbijalo da da izjavu, uz obrazloženje da se ne osećaju bezbedno.

Reakcije iz Srbije

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo nazvala je "skandaloznom" presudu Osnovnog suda u Prištini protiv četvorice građana srpske nacionalnosti u slučaju ubistva Ivanovića.

"Današnja skandalozna presuda protiv četvrto Srbina koje Kurtijevo pravosuđe na sve moguće načine pokušava da dovede u vezu sa ubistvom Olivera Ivanovića, politički je motivisana i instruisana kako bi se dodatno kriminalizovao sa srpskim pravnim aktom i izvršioce ovog mučkog ubistva", saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo.

Dodaje se da je presuda doneta "bez konkretnih dokaza, pod značajnim političkim i medijskim političkom iz Prištine", te da je "Srbima je presuđeno i pre samog suđenja, a optužba je tokom samog procesa tri puta menjana".

Bojić, Radoičić i Veselinović i dalje u bekstvu

U vezu sa ubistvom Olivera Ivanovića kosovsko tužilaštvo dovodi još Željka Bojića (bivši šef operative Policije Kosova za region sever), Milana Radoičića (bivši potpredsednik Srpske liste) i Zvonka Veselinovića (biznismen sa severa Kosova).

Protiv njih trojice na Kosovu nije podignuta optužnica jer se nalaze u bekstvu.

Radoičić i Veselinović se u optužnici pominju kao "vođe kriminalne grupe", koja je planirala ubistvo Ivanovića.

Inače, Milan Radoičić je nekoliko meseci nakon ubistva Olivera Ivanovića postao potpredsednik Srpske liste, najveće partije Srba koja ima podršku Beograda.

Napustio ju je septembra 2023. kada je preuzeo odgovornost za napad na policiju Kosova u mestu Banjska kod Zvečana, kada je i ubijen jedan kosovski policajac.

Veruje se da se Radoičić trenutno nalazi u Srbiji, a decembra prošle godine Međunarodna policijska agencija (INTERPOL) je na zahtev Kosova izdala i nalog za njegovo hapšenje.

Radoičić, tražen na Kosovu, u Srbiji cenjen
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Takođe, Radoičić i Veselinović se nalaze na crnoj listi Sjedinjenih Država zbog učešća u koruptivnim mrežama povezanim sa transnacionalnim organizovanim kriminalom.

Oliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine sa šest hitaca u leđa, ispred svojih stranačkih prostorija u Severnoj Mitrovici na severu Kosova.

Ubistvu je prethodila hajka protiv Ivanovića tokom predizborne kampanje za kosovske lokalne izbore novembra 2017. godine.

Zbog zastrašivanja Srba na severu Kosova, četvoro kandidata sa njegove liste se povuklo a njemu je u Severnoj Mitrovici zapaljen i automobil.

Još se ne zna ubica i nalogodavac

Izricanje presude pred kosovskim pravosuđem u slučaju ubistva Olivera Ivanovića došlo je nakon četvorogodišnjeg sudskog procesa.

Specijalno tužilaštvo je 2020. podiglo treću dopunjenu optužnicu, nakon što je u novembru 2019. podignuta prva a već decembra iste godine dostavljena i druga izmenjena optužnica.

Međutim, suštinskih izmena u njima nije bilo, odnosno pominju se samo ljudi koji su "svesno i namerno pomagali kriminalnoj grupi u cilju izvršenja krivičnog dela ubistva Olivera Ivanovića", ali ne počinitelj ubistva ili nalogodavac.

U međuvremenu, krajem decembra 2023. godine je Specijalno tužilaštvo podiglo još jednu optužnicu protiv lica sa inicijalima M.M., zbog sumnje da je takođe bio član "organizovane kriminalne grupe" koja se dovodi u vezu sa ubistvom Ivanovića, ali i zbog "ometanja sudskog procesa", "zastrašivanja" i "falsifikovanja dokumenata".

Pojedini mediji na Kosovu su javili da se radi o Milanu Mihajloviću iz Leposavića pod nadimkom "Pop", koji je nakon nekoliko meseci provedenih u pritvoru takođe pušten da se brani sa slobode.

Oliverov brat, Miroslav Ivanović, je na šestu godišnjicu Oliverovog ubistva za RSE rekao da se on i drugi članovi porodice mogu prepustiti "vremenu da zaleči rane" tek kada se pronađe i kazni ubica i nalogodavac.

Dokle je stigao proces u Srbiji?

Pored Prištine, odvojenu istragu je na dan ubistva Olivera Ivanovića, 16. januara 2018. godine, započeo i Beograd. Taj proces se i šest godina kasnije nalazi "u predistražnoj fazi".

Visoki srpski funkcioneri, uključujući aktuelnog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, su neretko u javnost govorili kako znaju ko je ubio Ivanovića, te stajali u odbranu Milana Radoičića.

U junu 2023. tadašnji ministar unutrašnjih poslova Srbije a aktuelni ministar odbrane, Bratislav Gašić, je izjavio da srpske vlasti "tačno znaju" ko je ubio Olivera Ivanovića, te da je tog čoveka srpska policija tražila od nemačkih organa "pod čijom je zaštitom". Gašić je bio i na čelu Bezbednosno-informativne agencije (BIA) u Srbiji.

Nakon što je Nemačka demantovala da štiti ubicu Ivanovića, Gašić je rekao da je njegova izjava pogrešno interpretirana, odnosno da je preneta bez znaka pitanja, koji joj daje drugačiji smisao.

Prethodno je na treću godišnjicu ubistva Ivanovića, u januaru 2021., predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da srpske službe već mesecima imaju kompletnu sliku onih koji bi imali motiv i koji bi mogli biti umešani.

On je i sredinom 2019. godine izjavio da "Beograd misli da ima ime ubice Olivera Ivanovića". U obraćanju javnosti je rekao kako Milan Radoičić "nema veze sa ovim zločinom".

Oliver Ivanović je bio nosilac liste "Sloboda demokratija pravda - Oliver Ivanović" kada je ubijen.

Početkom 2014. godine je takođe bio jedan od kandidata za gradonačelnika Severne Mitrovice, kada je priveden zbog sumnje da je počinio ratne zločine.

Sahranjen Oliver Ivanović
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Apelacioni sud Kosova je u februaru 2017. naložio ponovno suđenje Oliveru Ivanoviću, nakon što je 2016. godine bio osuđen na devet godina zatvora za ratni zločin nad kosovskim civilima tokom 1999. i 2000. godine.

Ponovno suđenje je počelo 24. marta 2017, a 21. aprila Ivanoviću je ukinut kućni pritvor i omogućeno mu je da se brani sa slobode.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG