Dostupni linkovi

Najmanje devet osoba poginulo u novoj seriji napada Rusije na Ukrajinu


Ekspert ukrajinske policije na mesturuskog raketnog udara u Krivom Rogu 28. avgusta.
Ekspert ukrajinske policije na mesturuskog raketnog udara u Krivom Rogu 28. avgusta.

Najmanje devet ljudi je poginulo u novim ruskim udarima i granatiranju dva ukrajinska regiona 28. avgusta, pošto je skladište nafte u ruskoj oblasti Rostov zahvaćeno plamenom nakon udara ukrajinske bespilotne letjelice.

Nekoliko ubijenih je u istočnom ukrajinskom regionu Donjeck, gdje borbe traju već nekoliko mjeseci dok ruske trupe vrše ofanzivu ka regionalnom centru Pokrovsk.

"Jutros su Rusi ubili četiri osobe i uništili kuću u Izmajlivki u zajednici Kurahovo", rekao je guverner Donjecka Vadim Filaškin u Telegramu.

Filaškin je rekao da su još dvije osobe poginule u ruskom granatiranju u Časiv Jaru, u regionu Bahmut, koji je prošle godine bio poprište višemejsečnog sukoba ukrajinskih snaga i napadačkih snaga plaćeničke grupe Wagner, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

U granatiranju je takođe oštećeno 16 kuća i dvije višespratnice, rekao je Filaškin.

U južnom ukrajinskom regionu Zaporožje, u napadu ruske bespilotne letjelice poginule su tri osobe, dve žene i jedan muškarac, rekao je guverner regiona Ivan Fedorov.

Krivij Rih, u južnom regionu Dnjepropetrovske oblasti, ponovo je 28. avgusta gađan ruskim raketnim udarom u kojem su ranjene tri osobe, izvijestio je regionalni guverner Sergej Lisak, dan nakon što je drugi ruski projektil Iskander pogodio hotel u gradu, ubivši četiri osobe.

Lisak je rekao da su infrastruktura i automobili takođe pretrpeli štetu u gradu.

U ruskom raketnom napadu na ukrajinski Krivi Rih ubijeno najmanje dvoje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00

Ranije, 28. avgusta, gubernator južne ruske oblasti Rostov Vasilij Golubev potvrdio je na ruskim Telegram kanalima izvještaje o požaru u skladištu nafte u okrugu Kamenski.

Snažna eksplozija dogodila se prije nego što je izbio požar u depou koji se nalazi u blizini sela Molodežni, prenosi Telegram.

"U Kamenskom okrugu, usljed napada dronom, izbio je požar na skladištu goriva. Žrtva nema. U gašenju požara učestvuju snage hitne pomoći. Nema opasnosti da se vatra proširi na stambene objekte", napisao je Golubev u Telegramu. Golubev je ranije rekao da su četiri bespilotne letjelice oborile ruski sistemi protivvazdušne odbrane iznad njegovog regiona.

Baza, Telegram kanal koji je blisko povezan sa ruskim bezbjednosnim službama, saopštio je da su ostaci dva drona zapalila vatru u tri rezervoara za skladištenje u okrugu Kamenski.

Video snimci postavljeni na Telegram navodno pokazuju nešto što je izgledalo kao veliki rezervoari goriva koji gore u mraku.

Ukrajina nije komentarisala informaciju, koja nije mogla odmah da bude potvrđena nezavisno.

Ukrajina, čija je civilna i energetska infrastruktura pogođena nemilosrdnim ruskim udarima od početka invazije Moskve u februaru 2022. godine, zauzvrat je posljednjih mjeseci pribjegla gađanju naftnih i postrojenja goriva unutar Rusije koja uglavnom rade za vojsku.

XS
SM
MD
LG