Dostupni linkovi

Žene nestalih ukrajinskih vojnika i djeca na protestu u Švicarskoj


Protest ukrajinskih žena i djece u Švicarskoj

Više od 100 ukrajinskih žena i djece okupilo se u Švicarskoj kako bi pozvalo Rusiju da oslobodi sve zarobljene ukrajinske vojnike i civile, uključujući djecu koju je otela i dala na usvajanje.

Demonstranti su se okupili u švajcarskom gradu Lucernu 15. juna kada je u obližnjem ljetovalištu Burgenstock počinjao mirovni samit o Ukrajini.

Uz Ukrajince koji žive u inostranstvu, jezgro demonstranata došlo je iz Ukrajine.

Ova grupa treba takođe da iznese svoju zabrinutost Međunarodnom komitetu Crvenog krsta u Ženevi.

U Švajcarskoj je 15. i 16. juna održan samit na kojem je 80 zemalja pozvalo da "teritorijalni integritet” Ukrajine bude osnova bilo kakvog mirovnog sporazuma za okončanje ruskog rata.

To je saopšteno nakon drugog i posljednjeg dana njihovog okupljanja u švicarskom odmaralištu.

Završni dokument je, uz ostalo, poziva0 da svi ratni zarobljenici budu oslobođeni u "potpunoj razmjeni" i da se sva ukrajinska djeca koja su "deportovana i protivpravno raseljena" vrate u Ukrajinu.

Kijev optužuje Rusiju da je otela skoro 20.000 djece iz dijelova istoka i juga zemlje nad kojima su njene snage preuzele kontrolu.

Švajcarska, koja je bila domaćin samita, saopštila je da je u razgovorima učestvovalo više od 90 zemalja, a velika većina njih je potpisala komunike, prema listi koju su švajcarski organizatori objavili na kraju zasedanja.

Odsustvo Rusije na mirovnom samitu koji je inicirala Ukrajina umanjilo je nade u bilo kakav napredak, kao i odluka Kine da se drži po strani.

XS
SM
MD
LG