Dostupni linkovi

Šta se zna o Tomasu Metjuu Kruksu, osumnjičenom za pucanje na Trampa


Snajperisti na krovu kod mesta skupa na kojem je je pucano na Donalda Trampa, Batler, 13. jul 2024.
Snajperisti na krovu kod mesta skupa na kojem je je pucano na Donalda Trampa, Batler, 13. jul 2024.

Američki federalni istražni biro (FBI) je identifikovao 20-godišnjeg Tomasa Metjua Kruksa (Thomas Matthew Crooks) iz Betel Parka u Pensilvaniji kao osumnjičenog za pokušaj ubistva bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa (Trump) u subotu na predizbornom skupu.

Osumnjičenog je upucala i ubila Tajna služba nekoliko sekundi pošto je navodno ispalio hice prema bini na kojoj je Tramp govorio u mestu Batler u Pensilvaniji.

FBI je saopštio da radi na utvrđivanju motiva napada, u kojem je jedan učesnik skupa poginuo, a dva su teško povređena. Tramp je pogođen u uvo.

Dokumenti o biračima u Pensilvaniji pokazuju da je Kruks bio registrovani republikanac. Predstojeći izbori 5. novembra bili bi prvi za koje bi Kruks bio dovoljno star da glasa za predsednika.

Kruks je živeo oko sat vremena od mesta gde se pucalo u Batleru. Federalna uprava za vazduhoplovstvo saopštila je u nedelju da je zatvorila vazdušni prostor iznad Betel Parka iz "posebnih bezbednosnih razloga".

Kada je Kruks imao 17 godina, dao je donaciju od 15 dolara ActBlueu, komitetu za političku akciju koji prikuplja novac za levo orijentisane i demokratske političare, pokazuje dokument Federalne izborne komisije iz 2021.

Donacija je bila namenjena za Progressive Turnout Project, organizaciji koja poziva demokrate da izađu na izbore.

Kruksov otac Metju Kruks (53) rekao je za CNN da pokušava da shvati šta se dogodilo i da će sačekati dok ne razgovara s organima za sprovođenje zakona pre nego što bude govorio o svom sinu.

Tomas Kruks je 2022. završio srednju školu Betel Park, navodi Pitsburg tribjun-rivju (Pittsburgh Tribune-Review). Dobio je nagradu od 500 dolara od Nacionalne inicijative za matematiku i nauku, navodi list.

Na video-snimku s ceremonije diplomiranja 2022. koji je naveo Njujork tajms (The New York Times) vidi se Kruks kako prima diplomu srednje škole uz aplauze. Na video snimku s te ceremonije koji je objavljen na internetu vidi se Kruks s naočarima u crnoj maturskoj odori i kako pozira sa školskim zvaničnikom. Rojters nije mogao odmah da potvrdi autentičnost snimka.

Zvaničnici za sprovođenje zakona rekli su u subotu da Kruks nije nosio identifikaciju na mestu pucnjave i da je morao da bude identifikovan drugim metodama.

"Trenutno gledamo fotografije i pokušavamo da ispitamo njegov DNK i dobijemo biometrijsku potvrdu", rekao je Kevin Rodžek (Rojek), specijalni agent FBI-ja, tokom brifinga za novinare.

Pucnjava na Trumpovom mitingu u Pennsylvaniji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

List Ju-Es-Ej tudej (USA Today) izvestio je da su desetine vozila organa za sprovođenje zakona bile parkirane ispred kuće koja je navedena kao adresa u biračkim dokumentima Kruksa. Agenti Biroa za alkohol, duvan, vatreno oružje i eksploziv bili su na licu mesta, a u kući je bio i odred za bombe, navodi Ju-Es-Ej tudej.

Perimetar stanovanja osumnjičenog u nedelju je čuvan žutom policijskom trakom za upozorenje.

Rojters nije mogao odmah da identifikuje naloge na društvenim mrežama ili Kruksove objave na mreži. Meta, matična kompanija Fejsbuka (Facebook) i Instagrama, nije odmah odgovorila na pitanja da li su platforme uklonile neki nalog povezan s osumnjičenim.

XS
SM
MD
LG