Dostupni linkovi

Vlasti SAD traže motiv pokušaja ubistva Trumpa


Pucnjava na Trumpovom mitingu u Pennsylvaniji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

Američke vlasti užurbano rade na utvrđivanju motiva pokušaja ubistva bivšeg predsednika Donalda Trampa (Trump), pošto su zvaničnici okrivili 20-godišnjeg muškarca za pucnjavu na predizbornom skupu u Pensilvaniji.

Osumnjičenog napadača, kojeg je Federalni istražni biro (FBI) identifikovao kao 20-godišnjeg Tomasa Metjua Kruksa (Thomas Matthew Crooks), ubili su službenici Tajne službe, a poginuo je još jedan učesnik skupa, navodi agencija. Još dve osobe su teško ranjene, prenela je redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Tramp je kasnije rekao da je pogođen u uvo, a video snimak sa skupa pokazuje kako mu krv ide s desne strane glave dok su ga agenti Tajne službe odvodili s bine.

Verovatni republikanski predsednički kandidat počeo je da drži govor u gradu Batler na zapadu Pensilvanije kada se čulo nekoliko ispaljivanja metaka, što je izazvalo vrisku iz gomile.

Videlo se kako je Tramp (78) dodirnuo desno uvo pre nego što je brzo čučnuo na podijumu gde je držao govor.

Pripadnici Tajne službe, koji su zaduženi da štite bivšeg lidera, potom su pojurili na binu i okružili Trampa.

Trump je nastavio da maše pesnicom prema gomili, govoreći "borba, borba, borba". Mnogi u masi počeli su da skandiraju "SAD, SAD".

"Neverovatno je da takav akt može da se dogodi u našoj zemlji", rekao je Tramp posle na svojoj društvenoj mreži Truth Social posle incidenta.

U drugoj izjavi objavljenoj oko 12 sati posle incidenta, Tramp je rekao da se raduje govoru na Republičkoj nacionalnoj konvenciji koja počinje kasnije ove nedelje.

"U ovom trenutku važnije je nego ikada da stojimo ujedinjeni i pokažemo svoj pravi karakter Amerikanaca, ostajući jaki i odlučni", naveo je Tramp na Truth Social.

Agent Federalnog istražnog biroa (FBI) iz lokalne kancelarije te službe rekao je da se oružani incident istražuje kao "pokušaj ubistva"

Asošiejtid pres (Associated Press) izvestio je da je policija na licu mesta pronašla laku, poluautomatsku pušku sličnu M16 koju koristi američka vojska.

U izjavi na X, portparol Tajne službe Entoni Guljelmi (Anthony Guglielmi) je naveo da je napadač ispalio "više hitaca ka bini s uzvišenog položaja izvan mesta skupa". Takođe je rekao da je napadač "neutralisan".

Trampu je u mestu gde je održan skup pružena medicinska nega pre nego što je odleteo u svoj golf klub u susednom Nju Džersiju. Na snimku njegovog dolaska koji je objavio zvaničnik izbornog štaba vidi se kako Trampa do kluba prate teško naoružani agenti Tajne službe.

U saopštenju prosleđenom RSE-u, FBI je identifikovao Kruksa (20) kao osumnjičenog napadača i naveo da je živeo u gradu koji se nalazi oko sat vremena južno od Batlera.

Nekoliko američkih medija javilo je da registri glasača u Pensilvaniji pokazuju da je Kruks bio registrovani republikanac, ali da je takođe dao male donacije za kampanje demorkata.

Tokom noći od subote na nedelju službenici za sprovođenje zakona blokirali su puteve koji vode do kuće za koju je utvrđeno da pripada Kruksovoj porodici.

Pucnjava se dogodila dva dana pre otvaranja Republičke nacionalne konvencije na kojoj se očekuje da će biznismen i bivša zvezda rijaliti televizije obezbediti nominaciju stranke za izbore koji se održavaju 5. novembra.

Pensilvanija se smatra jednom od ključnih država koje će odrediti ishod izbora. Potpredsednica SAD Kamala Haris (Harris) bila je u kampanji u toj državi istog dana kada i Trampov miting.

Pucnjava na Trumpovom mitingu u Pennsylvaniji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

Oštre osude

Predsednik Džo Bajden (Joe Biden), koga Tramp izaziva na izborima u novembru, rekao je da je zahvalan što je čuo da je Tramp bezbedan i dobro.

"Molim se za njega i njegovu porodicu i za sve one koji su bili na mitingu, dok čekamo dalje informacije", naveo je Bajden u saopštenju.

Džo Bajden na na pres-konferenciji u Delaveru nakon pucnjave na Trampovom mitingu 13. jula 2024.
Džo Bajden na na pres-konferenciji u Delaveru nakon pucnjave na Trampovom mitingu 13. jula 2024.

"U Americi nema mesta za ovakvu vrstu nasilja. Moramo se ujediniti kao jedna nacija u osudi toga", naveo je Bajden.

I drugi vodeći političari u SAD brzo su osudili incident u kojem je povređen Tramp, koji je bio predsednik od 2017-2021.

"Političkom nasilju nije mesto u našoj zemlji", naveo je na X lider većine u Senatu, demokrata Čak Šumer (Chuck Schumer), dodajući da je "užasnut" vestima i da mu je "laknulo" što je Tramp bezbedan.

"Ovom užasnom činu političkog nasilja na mirnom predizbornom skupu nema mesta u ovoj zemlji i trebalo bi ga jednoglasno i snažno osuditi“, naveo je na X predsednik Predstavničkog doma, republikanac Majk Džonson (Mike Johnson).

On je takođe rekao da će Kongres zakazati saslušanja kako bi saznao okolnosti pucnjave i kako je neko uspeo da unese oružje na skup.

Tajna služba, koja pruža zaštitu vodećim političkim kandidatima, takođe sprovodi bezbednosne provere na političkim skupovima.

Potpredsednica SAD Haris rekla je da joj je "laknulo" nakon informacije da Trump nije ozbiljno povređen.

"Molimo se za njega, njegovu porodicu i sve one koji su povređeni i pogođeni ovom besmislenom pucnjavom. Ovakvom nasilju nema mesta u našoj naciji. Svi moramo osuditi ovaj gnusni čin i učiniti svoj deo kako bismo osigurali da ne dovede do novog nasilja", rekla je.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin (Lloyd Austin) izrazio je olakšanje što je Tramp siguran.

"Ovo nije način na koji rešavamo razlike u Americi i nikada ne sme da bude", istakao je Austin.

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) kazao je da je "šokiran i tužan zbog pucnjave na mitingu bivšeg predsjednika Trampa i zahvalan što je na sigurnom". Ponovio je poruku da nema mesta za političko nasilje u Americi i da svi moraju da ga osude.

Na sajtu Trampovog izbornog štaba nisu prikazani drugi zakazani događaji za bivšeg predsednika pre konvencije.

Tramp se "raduje što će vam se pridružiti u Milvokiju na našoj konvenciji", navodi se.

Iako je političko nasilje retkost u SAD, nekoliko predsednika ili predsedničkih kandidata je ubijeno tokom istorije.

Poslednji je predsednik Ronald Regan (Reagan) koji je teško ranjen iz vatrenog oružja dok je odlazi s događaja u hotelu u Vašingtonu 1981.

Na predsednika Džeralda Forda (Gerald) dva puta je pokušano ubistvo, a u oba slučaja nije bio povređen.

Tokom istorije su ubijena četiri predsednika SAD – Džon Kenedi (John F Kennedy), Abraham Linkoln (Lincoln), Džejms Garfild (James Garfield) i Vilijam Mekinli (William McKinley).

Uz izveštaje AP-a i Reuters
XS
SM
MD
LG