Dostupni linkovi

Svetski lideri osuđuju 'pokušaj ubistva' Trumpa


Bivši predsednik SAD Donald Tramp dok ga agenti Tajne službe odvode s bine na predizbornom skupu u Pensilvaniji, 13. jul 2024.
Bivši predsednik SAD Donald Tramp dok ga agenti Tajne službe odvode s bine na predizbornom skupu u Pensilvaniji, 13. jul 2024.

Svetski lideri u nedelju su brzo osudili pucanje na republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa (Trump), incident koji je izazvalo strah od daljeg političkog nasilja tokom predizborne kampanje u SAD.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš (Guterres) "nedvosmisleno" je osudio incident koji je američki Federalni istražni biro (FBI) okarakterisao kao pokušaj ubistva.

"Generalni sekretar nedvosmisleno osuđuje ovaj čin političkog nasilja. On šalje najbolje želje predsedniku Trampu za brz oporavak", naveo je u saopštenju Guterešov portparol Stefan Dižarik (Stephan Dujarric).

Tramp je govorio na predizbornom skupu u subotu na zapadu Pensilvanije kada je ispaljeno nekoliko hitaca. Kasnije je rekao da je pogođen metkom u uvo i lakše ranjen.

Dve osobe su ubijene, uključujući osumnjičenog za pucanje, dok su dva gledaoca ranjena, a FBI je saopštio da istražuje incident kao pokušaj ubistva, prenela je redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Zvaničnici organa za sprovođenje zakona rekli su da se veruje da je pucao 20-godišnji lokalni stanovnik i da je na licu mesta pronađena poluautomatska puška.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen) rekla je da je "duboko šokirana" pucnjavom.

"Političkom nasilju nema mesta u demokratiji", napisala je ona na mreži X. "Želim Donaldu Trampu brz oporavak i izražavam saučešće porodici nevine žrtve".

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je rekao da je "šokiran pokušajem atentata na bivšeg predsednika Trampa" i da mu želi brz oporavak.

"Osuđujem ovaj napad. Političkom nasilju nema mesta u našim demokratijama. Saveznici u NATO-u zajedno brane našu slobodu i vrednosti", naveo je Stoltenberg.

Kanadski premijer Džastin Trudo (Justin Trudeau) rekao je da mu je "muka" zbog pucnjave.

"Ne može se to dovoljno reći – političko nasilje nikada nije prihvatljivo. Moje misli su sa bivšim predsednikom Trampom, onima na događaju i svim Amerikancima", rekao je on u postu na X.

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj (Josep Borrell) rekao je da je šokiran i oštro osudio napad.

"Ponovo smo svedoci neprihvatljivih akata nasilja nad političkim predstavnicima", napisao je Borelj na X.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni (Giorgia) izrazila je "solidarnost" s Trampom, dok mu je francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) poželeo "brz oporavak", navodeći da pucnjava "tragedija za naše demokratije".

"Francuska deli šok i ogorčenje američkog naroda", naveo je Makron na mreži X.

Mađarski premijer Viktor Orban, koji je posetio Trampa u njegovoj kući na Floridi ranije ove nedelje, rekao je da je u mislima i molitvama s bivšim predsednikom SAD.

Ukrajinski predsednik, koji je u prošlosti imao napete odnose s Trampom, rekao je da je bio zaprepašćen kada je čuo za pucnjavu.

"Ovakvo nasilje nema opravdanja i nema mesta nigde u svetu. Nasilje nikada ne bi trebalo da prevlada", naveo je Volodimir Zelenski na X.

Pucnjava na Trumpovom mitingu u Pennsylvaniji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

"Molimo se za njegovu bezbednost i brz oporavak", naveo je izraelski premijer Benjamin Netanjahu u poruci na X.

Britanski premijer Kir Starmer (Keir) rekao je da je "zgrožen sam šokantnim scenama na mitingu predsednika Trampa".

"Političkom nasilju u bilo kom obliku nema mesta u našim društvima i moje misli su sa svim žrtvama ovog napada", naveo je Starmer na X.

Nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) rekao je da je napad na Trampa "podao" uz ocenu "takvi akti nasilja ugrožavaju demokratiju".

Japanski premijer Fumio Kišida je poručio da se moli za brz oporavak bivšeg predsednika SAD. "Moramo se čvrsto suprotstaviti bilo kakvom obliku nasilja koji dovodi u pitanje demokratiju", naveo je on.

Indijski premijer Narendra Modi je na mreži X naveo da je da "najoštrije osuđuje incident" i da "nasilju nema mesta u politici i demokratijama".

"Duboko zabrinut zbog napada na mog prijatelja, bivšeg predsednika Donalda Trampa", dodao je Modi.

Pucnjava se dogodila dva dana pre početka Republičke nacionalne konvencije na kojoj se očekuje da će biznismen i bivša zvezda rijaliti televizije obezbediti nominaciju stranke za izbore koji se održavaju 5. novembra.

Uz izveštaj AFP-a
XS
SM
MD
LG