Dostupni linkovi

Ruskoj trkačici desetogodišnja suspenzija zbog dopinga


Ruska trkačica Tatyana Tomashova(lijevo) u finalu na 1.500 metara za žene na Svjetskom atletskom prvenstvu u Helsinkiju 2004.
Ruska trkačica Tatyana Tomashova(lijevo) u finalu na 1.500 metara za žene na Svjetskom atletskom prvenstvu u Helsinkiju 2004.

Sud za sportsku arbitražu (CAS) 3. septembra suspendirao je rusku atletičarku Tatyanu Tomashovu, dvostruku svjetsku prvakinju, na 10 godina.

Duga zabrana je izrečena jer je to bio njen drugi prekršaj nakon što je dobila dvogodišnju zabranu u slučaju koji ju je spriječio da se natječe na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine.

Ruska sportašica također je kažnjena "diskvalifikacijom svih takmičarskih rezultata" od juna 2012. do januara 2015. godine, perioda koji je uključivao Olimpijske igre 2012. u Londonu.

Sud je rekao da je Tomashova bila pozitivna na anaboličke steroide u ponovnoj analizi uzoraka koje je dala prije Igara u Londonu.

Ova odluka znači da će brončana medalja u utrci na 1.500 metara pripasti američkoj trkačici Shannon Rowbury.

Ruski sportisti su se našli u doping skandalima u protekloj deceniji nakon otkrića o sistemu koji podržava država u mnogim sportovima kada je zemlja bila domaćin Olimpijskih igara 2014. u Sočiju.

Istraga o ovom pitanju dovela je do toga da su ruski sportisti bili primorani da dokažu da su "čisti". Morali su i da se takmiče kao neutralni pod zastavom Ruskog olimpijskog komiteta, a zabranjeno im je da koriste rusko ime, zastavu ili himnu na narednim Igrama kao dio sankcija MOK-a.

XS
SM
MD
LG