Dostupni linkovi

Srpski PEN protiv zabrane Mirdite i izručenja Gnjota


Protest ultradesničara ispred prostora u kojem je trebalo da bude održan festival "Mirdita, dobar dan" u Beogradu, 27. jun 2024.
Protest ultradesničara ispred prostora u kojem je trebalo da bude održan festival "Mirdita, dobar dan" u Beogradu, 27. jun 2024.

Srpski PEN centar saopštio je da je protiv zabrana festivala, između ostalog izrečene u slučaju Mirdita(Mirëdita) u Beogradu, i pozvao nadležne državne organe da preispitaju takve odluke.

"Zabrana festivala Mirdita narodu pokazuje da se vlast opredelila za stvaranje veštačkih kriza i podela u društvu. Duboko zabrinjava i usmena naredba o zabrani održavanja književnog festivala Kikinda Short", objavio je PEN centar Srbiji 2. jula.

U saopštenju naslovljenom "Protiv zabrana i cenzure", srpski ogranak Međunarodnog udruženja pisaca (PEN) pozvao je javnost da stane u odbranu slobode okupljanja i organizovanja, slobode izražavanja i slobode kulturne razmene i javnog dijaloga.

"Kulturni i književni događaji ne mogu biti opasnost za društvo", navodi se u objavi.

Ocenjuje se da su zabrane kulturnih događaja opasan presedan i da štete ugledu države.

"Mirdita, dobar dan", festival kosovske-srpske kulturne saradnje koji se naizmenično održava u Prištini i Beogradu, vlasti u Srbiji zabranile su pre najavljenog početka 27. juna nakon protesta pripadnika desničarskih grupa.

Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo je naredbu da se prekine zbog, kako je obrazloženo, opasnosti od ugrožavanja bezbednosti ljudi, imovine i narušavanja javnog reda i mira. Organizatori i nevladine organizacije za ljudska prava saopštile su da su tim činom prekršeni Ustav, sloboda okupljanja i kulturnog delovanja.

Policija zabranila festival 'Mirëdita, dobar dan' u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

'Represivni model ideološke države'

Srpski PEN je kritikovao i najavu ekstradicije Andreja Gnjota Belorusiji ocenivši da je protivna humanitarnim razlozima i međunarodnim obavezama Srbije da ne izručuje građane na osnovu politički motivisanih poternica.

Dodaje se i da zabrana ulaska u zemlju bosanskohercegovačkom piscu i glumcu Feđi Štukanu deluje kao čin političke samovolje.

"Sve to ukazuje na duboke društvene podele i oživljavanje represivnih modela ideološke države kakvi ne priliče demokratskom društvu", objavio je PEN.

Viši sud u Beogradu doneo je 31. maja odluku o izručenju novinara Andreja Gnjota Belorusiji. Vlasti u Minsku optužile su ga za utaju poreza, dok Gnjot tvrdi da je u pitanju politički proces zbog njegovog aktivizma i angažmana protiv režima u toj zemlji. Gnjot je uhapšen u Beogradu 30. oktobra 2023. godine po poternici beloruske kancelarije Interpola.

Glumac i pisac iz Bosne i Hercegovine Feđa Štukan saopštio je u junu da ga je policija privela na aerodromu u Beogradu u dolasku na književni festival Krokodil i potom redovnim letom deportovala u Sarajevo.

Objavio je da mu je zabranjen ulazak u Srbiju jer je pretnja po nacionalnu bezbednost. Godinu ranije Štukan je u Beogradu bio na antivladinim protestima "Srbija protiv nasilja", kada ga je u povratku policija na granici Srbije i BIH zadržala na višečasovnom informativnom razgovoru.

XS
SM
MD
LG