Dostupni linkovi

Iskopani mezar za žrtve genocida u Srebrenici, 10. juli 2024.
Iskopani mezar za žrtve genocida u Srebrenici, 10. juli 2024.

Dan sjećanja na genocid u Srebrenici obilježen u UN-u, u Potočarima sahranjeno 14 žrtava

  • U Potočarima, na 29. godišnjicu genocida, sahranjeni su nekompletni ostaci 14 žrtava genocida koji su u julu 1995. počinili pripadnici vojske Republike Srpske.
  • Najmlađa žrtva koja je sahranjena ove godine, u julu 1995. imala je 17, najstarija 68 godina.
  • Prvi put se 11. juli obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici i u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku, nakon što je 23. maja usvojena rezolucija Generalne skupštine
  • U genocidu, koji je potvrđen presudama Haškog suda, ubijeno je više od 8.300 muškaraca i dječaka iz Srebrenice i okoline.
  • Do danas je pred različitim sudovima za genocid i ratne zločine u Srebrenici osuđeno više od 50 osoba, na ukupno 700 godina zatvora.
11:41 11.7.2024.

Skupština Kosova usvojila deklaraciju o genocidu u Srebrenici

Skupština Kosova usvojila je na vanrednoj sjednici, održanoj povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici, Deklaraciju o obilježavanju i odavanju počasti žrtvama genocida.

Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine Bahrim Shabani kazao je da je u tom dokumentu istaknuto protivljenje nekažnjavanju odgovornih za genocid i ratne zločine.

Shabani je rekao da se Kosovo solidarizira s preživjelima genocida u Srebrenici, istaknuvši da sjećanje na "Srebrenicu treba služiti kao podsjetnik na kolektivnu odgovornost da se takve tragedije spriječe u budućnosti".

11:46 11.7.2024.

Bećirović: Implementacija Rezolucije o Srebrenici je počela i niko je više ne može zaustaviti

Denis Bećirović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je da posebno poštovanje treba iskazati majkama Srebrenice, "čija hrabrost i borba za istinu i pravdu službu kao inspiracija svima".

"Snaga heroina Srebrenice a i Podrinja nas podsjeća da je ljubav jača od mržnje, a istina od laži", rekao je Bećirović.

Naglasio je važnost usvojene rezolucije.

Denis Bećirović u Potočarima, 11. juli 2024.
Denis Bećirović u Potočarima, 11. juli 2024.

"Prvi put obilježavamo 11. juli s usvojenom rezolucijom. Ovo je jedna od najvažnijih diplomatskih, političkih i moralnih pobjeda BiH u 21. stoljeću posvećena žrtvama genocida i njihovim porodicama. Implementacija Rezolucije je počela i niko je više ne može zaustaviti", rekao je Bećirović.

Bećirović je govorio i o prijetnjama iz entiteta Republike Srpske o otcjepljenju i razdruživanju, što prema Ustavu BiH nije moguće.

12:00 11.7.2024.

Nakon što je održana komemoracija u okviru obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici, počeo je vjerski dio programa.

Dženaza će biti klanjana za 14 žrtava koje će biti ukopane u Memorijalnom centru u Potočarima, a predvodit će je reisul-ulema Islamske zajednice Husein ef. Kavazović.

Porodice ubijenih na obilježavanju godišnjice genocida, 11. juli 2024.
Porodice ubijenih na obilježavanju godišnjice genocida, 11. juli 2024.

12:14 11.7.2024.

Stanovnici Sarajeva odali počast žrtvama genocida

Povodom obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici, u Sarajevu se u podne oglasila sirena, a vozači u centru grada zaustavili su na minutu automobile i odali počast žrtvama.

Vozači u Sarajevu u podne su izašli iz automobila kako bi odali počast srebreničkim žrtvama, 11. juli 2024.
Vozači u Sarajevu u podne su izašli iz automobila kako bi odali počast srebreničkim žrtvama, 11. juli 2024.

Dan ranije, iz kantonalne Uprave civilne zaštite pozvali su građane da se pridruže odavanju počasti žrtvama genocida u Srebrenici.

Građani Sarajeva u blizini spomenika ubijenoj djeci u ratnom Sarajevu, 11. jula 2024
Građani Sarajeva u blizini spomenika ubijenoj djeci u ratnom Sarajevu, 11. jula 2024

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG