Dostupni linkovi

Iskopani mezar za žrtve genocida u Srebrenici, 10. juli 2024.
Iskopani mezar za žrtve genocida u Srebrenici, 10. juli 2024.

Dan sjećanja na genocid u Srebrenici obilježen u UN-u, u Potočarima sahranjeno 14 žrtava

  • U Potočarima, na 29. godišnjicu genocida, sahranjeni su nekompletni ostaci 14 žrtava genocida koji su u julu 1995. počinili pripadnici vojske Republike Srpske.
  • Najmlađa žrtva koja je sahranjena ove godine, u julu 1995. imala je 17, najstarija 68 godina.
  • Prvi put se 11. juli obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici i u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku, nakon što je 23. maja usvojena rezolucija Generalne skupštine
  • U genocidu, koji je potvrđen presudama Haškog suda, ubijeno je više od 8.300 muškaraca i dječaka iz Srebrenice i okoline.
  • Do danas je pred različitim sudovima za genocid i ratne zločine u Srebrenici osuđeno više od 50 osoba, na ukupno 700 godina zatvora.
11:03 11.7.2024.

Imperativ društva da odbaci minimiziranje genocida u Srebrenici, poručio Schmidt

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt izjavio je da je imperativ društva da odbaci bilo kakve pokušaja minimiziranja težine i razmjera genocida u Srebrenici.

Schmidt je upozorio i na praksu veličanja ratnih zločinaca, kako je kazao, najviše u istočnom dijelu Republike Srpske. "Veličane ratnih zločinaca je uvreda, ako ne i prijetnja žrtvama, a predstavlja i kršenje Krivičnog zakona BiH", poručio je na komemoraciji u Potočarima.

Visoki predstavnik u BiH tokom komemoracije u Potočarima, 11. juli 2024.
Visoki predstavnik u BiH tokom komemoracije u Potočarima, 11. juli 2024.

Podsjetio je da je Generalna skupština Ujedinjenih naroda krajem maja usvojila Rezoluciju kojom se 11. jula proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici i zabranjuje veličanje osuđenih ratnih zločinaca.

Naglasio je da će presude međunarodnih sudova biti registrovane u krivičnim evidencijma u BiH i da je s tim ciljem potpisan memorandum između Ministarstva pravde BiH i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

Podsjetio je, također, da je izmijenio Izborni zakon BiH kako bi onemogućio osuđenim ratnim zločincima da budu na važnim funkcijama, te da Ured visokog predstavnika nastavlja ohrabrivati tužilaštvo da procesuira osobe koje negiraju genocid i ratne zločine.

Kako je kazao, te aktivnosti nisu uperene protiv bilo kojeg naroda, kao ni što Rezolucija o Srebrenici nije uprerena protiv srpskog naroda i Republike Srpske.

"Vlasti RS preispituju i osporavaju činjenice vezane za genocid, a to predstavlja nemogućnost suočavanja s mračnim trenutkom prošlosti", kazao je.

Schmidt se osvrnuo i na najavu vlasti RS da će pokrenuti proces razdruživanja tog entiteta od Federacije BiH, ističući da je "razdruživanje neprihvatljiv i nelegitiman način", jer je u suprotnosti s pravima svih naroda u BiH.

"Zašto poslije sjajne ponude Evropske unije za članstvo to ne iskoristiti da bi na ovakve dane i dešavanja dolazila sva tri člana Predsedništva", zaključio je, postavljajući pitanje zašto ne bi bilo normalno da i članica Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Željka Cvijanović danas bude u Potočarima

11:21 11.7.2024.

Santana: Zastrašujući događaji iz jula 1995 potresli su savjest čovječanstva

"Ova godina je važna prekretnica budući da je prvi put od usvajanja rezolucije UN-a u maju da se ovaj dan obilježava kao međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Zastrašujući događaji iz jula 1995. potresli su savjest čovječanstva", počela je svoje izlaganje u Potočarima Graciela Gatti Santana iz Urugvaja, predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS), pravnog nasljednika Haškog tribunala.

Santana je istaknula da je u Haškom sudu da su događaji iz jula 1995. "označeni takvim stepenom brutalnosti koji je nezapamćen u toku sukoba u bivšoj Jugoslaviji".

"Nakon iscrpne analize, nezavisni suci su utvrdili da su djela u Srebrenici genocid. Pet osoba je osuđeno na kaznu doživotnog zatvora zbog tih zločina. Haški sud i Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove za sudove nastavit će pozivati na odgovornost. Ostajemo posvećeni pružanju pomoći u dokazivanju pravde", poručila je Santana.

Santana je istaknula da procesuiranje odgovornih za genocid i druge zločine ostaje ključno za proces pomirenja.

Ona je istaknula i da je obeshrabrujuće negiranje koje i dalje traje.

"Mora se zaustaviti ovo, ovakvih glasovi mržnje. Vrijedan instrument su presude i dokazi koje su prikupili ovi sudovi. Prihvatanje prošlosti, širenje istine, educiranje javnosti su jedini načini da se krene naprijed. Svako od nas im ulogu u tom procesu. Svako ima obavezu da se informira o događajima koji su se odigrali. To je odgovornost i političkih lidera u regiji. Nadam se da će što prije doći do promjene u načinu razmišljanja", poručila je Santana.

11:30 11.7.2024.

'Žao mi je što Vučić nije postao Willy Brandt', poručila Subašić

Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret majki enklave Srebrenica i Žepa, izjavila je da svijet ništa nije naučio nakon Holokausta, kada je poručeno "nikad više".

Subašić je u genocidu izgubila 22 člana porodice, među kojima su njen najmlađi sin i suprug.

"Ubijena su naša djeca, braća i sestre samo zato što su bili muslimani. Ipak, digle smo svoj glas i probudile čitav svijet da kažemo da su naša djeca nevino ubijena i da se nikome ne smije desiti što je nama", kazala je Subašić.

Poručila je da je veliki broj ratnih zločinaca na slobodi i da se "slobodno šeta i smije preživjelima".

Također je kazala da joj je žao što predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije bio jedan od sponzora Rezolucije o Srebrenici koja je usvojena krajem maja u Generalnoj skupštini UN-a.

"Žao mi je što nije postao Willy Brandt, da živimo zajedno u miru i rahatluku. U BiH ima mjesta za sve ljude", kazala je.

11:36 11.7.2024.

U BiH i regionu prisutna zabrinjavajuća tendencija negiranja genocida, izjavio Borrell

Josep Borrell, visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost, poručio je da je u julu 1995. ispisano jedno od najmračnijih poglavlja moderne evropske istorije.

"Srebrenica ostaje dubok ožiljak u istoriji Evrope. Neuspjeh da se spriječi ovaj genocid je teret koji i dalje nosimo", napisao je Borrell u kolumni.

Podsjetio je da je Rezolucijom UN-a 11. jula proglašen za Međunarodni dan razmišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici.

"Međutim, u Bosni i Hercegovini i cijelom regionu i dalje je prisutna zabrinjavajuća tendencija negiranja. Bilo kakvo negiranje genocida je šamar pravdi i prepreka pomirenju", naveo je.

Kako je kazao, stav Evropske unije je jasan - nema mjesta negiranju genocida, historijskom revizionizmu ili veličanju ratnih zločinaca u društvima koja cijene istinu i pravdu.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG