Dostupni linkovi

Svesrpski sabor ne bavi se granicama, kaže premijer Srbije


Susret delegacija Srbije i Republike Srpske na granici BIH, 7. jun 2024.
Susret delegacija Srbije i Republike Srpske na granici BIH, 7. jun 2024.

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je da je Svesrpski sabor orijentisan na očuvanje nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta i da nije usmeren protiv nikoga.

"Ne bavimo se granicama, ne menjamo teritorije", rekao je Vučević.

On je na Televiziji Prva, u emisiji zajedno sa premijerom bh. entiteta Republika Srpska (RS) Radovanom Viškovićem, dodao da je cilj susreta Srbije i RS bolje povezivanje ljudi i privreda.

"Manifestacija je usmerena ka boljem životu naših ljudi, gde god da žive", naveo je premijer RS Višković.

'Faktor regionalne stabilnosti'

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Svesrpski sabor predstavlja značajan faktor stabilnosti u regionu, saopšteno je iz MUP-a.

„Sarađujemo u borbi protiv kriminala, iregularnih migracija, terorizma i ekstremizma“, rekao je Dačić nakon sastanka ministarstava policije Srbije i RS u Beogradu.

Sastanak policijskih rukovodstava Srbije i Republike Srpske, Beograd, 7. jun. 2024.
Sastanak policijskih rukovodstava Srbije i Republike Srpske, Beograd, 7. jun. 2024.

Dačić je dodao je da će tokom leta u Republici Srpskoj dežurati dva helikoptera MUP-a Srbije sa vatrogascima-spasiocima kako bi se što brže reagovalo u slučaju požara.

Doček na granici

Prethodno su zvaničnici Srbije na granici sa Bosnom i Hercegovinom (BIH) dočekali funkcionere bh. entiteta Republika Srpska koji dolaze na Svesrpski sabor u Beogradu.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić i premijer Miloš Vučević su 7. juna u 16 časova na prelazu Sremska Rača pozdravili predsednika Vlade RS Radovana Viškovića, članicu Predsedništva BIH Željku Cvijanović i predsednika Skupštine RS Nenada Stevandića.

Posle svečanog dočeka, dve delegacije zajedno su obišle gradilište novog mosta na Savi na deonici budućeg autoputa Banjaluka-Beograd.

Članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je tom prilikom da Srbija ima ambiciozne projekte koji su od značaja i za Republiku Srpsku.

"Ponosni smo svaki put kad vidimo da Srbija beleži velike uspehe, a znamo da je to uvek i uspeh Republike Srpske", rekla je Cvijanović.

Sabor "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska" održava se 7. i 8. juna u Beogradu.

Premijer Miloš Vučević (u sredini) na graničnom prelazu Sremska Rača, 7. jun 2024.
Premijer Miloš Vučević (u sredini) na graničnom prelazu Sremska Rača, 7. jun 2024.

Vučić: 'Da pokažemo poštovanje Dejtonskog sporazuma"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u petak da je reč o "velikoj manifestaciji" u kojoj Srbija želi da pokaže "ne uvek jedinstvo stavova, ali jedinstvo u opredeljenju da ne krijemo pripadnost istom narodu".

"Što se tiče Republike Srpske (želimo da pokažemo) poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, što se tiče i Srbije i RS vojnu neutralnost i mnogih drugih principa", rekao je Vučić na predstavljanju novog kineskog voza Soko u Beogradu.

Aleksandar Vučić (desno) u brzom vozu kineske proizvodnje, Beograd, 7. jun 2024.
Aleksandar Vučić (desno) u brzom vozu kineske proizvodnje, Beograd, 7. jun 2024.

Najavljena je i zajednička sednica dveju vlada na kojoj će biti usvojena Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije Nemanja Starović rekao je 7. juna gostujući na Radio-televiziji Srbije (RTS) da će deklaracija poštovati Dejtonski mirovni sporazum, Ustav Bosne i Hercegovine, "suverenitet susedne i prijateljske države, ali, naravno, i suverenitet i integritet Republike Srpske unutar Bosne i Hercegovine, dakle, kao jednog od dva entiteta".

Vlada Srbije je dan uoči Svesrpskog sabora usvojila više protokola i memoranduma o saradnji sa Vladom Republike Srpske.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, u Beogradu je 7. juna održano više sastanaka najviših predstavnika ministarstava Srbije i bh. entiteta Republika Srpska (RS).

O daljoj saradnji razgovaralo se na sastancima ministarstava privrede, kulture, prosvete, lokalne samouprave, porodice, evropskih integracija, unutrašnjih poslova.

Privredne komore Srbije i RS u petak su takođe imale sastanak.

Svesrpski sabor je najpre trebalo da se održi 5. i 6. maja, na dva verska praznika Uskrs i Đurđevdan. Predsednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik je, međutim, tražio od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se Sabor održi nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN).

Rezolucija je usvojena 23. maja i njom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici i osuđuju negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Srbija je lobirala protiv usvajanja rezolucije, jer zvanični Beograd ne priznaje genocid u Srebrenici i koristi kvalifikaciju "strašan zločin".

Vučić je 30. maja nakon sastanka sa Dodikom na svom Instagram nalogu naveo da će na Saboru "biti snažno potvrđeno" jedinstvo srpskog naroda.

Dodik je konferenciji za medije 23. maja da će taj bh. entitet tražiti podršku od rukovodstva Srbije u vezi sa "razdruživanjem Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine".

Dan kasnije, Vučić je izjavio da "ne može" da komentariše inicijativu o razdruživanju i da mir mora da se sačuva "po svaku cenu".

Vlada RS je 30. maja imenovala radnu grupu s ciljem izrade prijedloga sporazuma o "mirnom razdruživanju" u Bosni i Hercegovini.

Pokušaj otcepljenja RS-a bio bi direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine kojima je definisan i status dva entiteta.

XS
SM
MD
LG