Dostupni linkovi

Srbija počinje sa obeležavanjem Dana rodne ravnopravnosti 11. juna


Vlada Srbije
Vlada Srbije

Vlada Srbije usvojila je na sednici 27. oktobra odluku o ustanovljavanju Dana rodne ravnopravnosti koji će se obeležavati 11. juna svake godine.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, to je dan kada je Ukazom kneza Mihaila 1842. godine odobreno školovanje žena u Srbiji.

“Ustanovljenje Dana rodne ravnopravnosti trebalo bi da doprinese podizanju svesti šire javnosti o važnosti rodne ravnopravnosti, kao preduslova za napredak celokupnog društva”, piše u saopštenju Vlade.

U saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike na čijem čelu je Zorana Mihajlović, ujedno i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, navodi se da je odluka o Danu rodne ravopravnosti doneta na njenu inicijativu.

„Formiranjem Koordinacionog tela pre sedam godina i uz novu, rodno odgovornu Vladu, poslali smo jasnu poruku da rodnu ravnopravnost i položaj žena u Srbiji želimo da unapredimo, kako bi i žene, kao i muškarci, imale jednake mogućnosti da rade, napreduju i žive”, piše u saopštenju Ministarstva.

Mihajlović u saopštenju podseća da je 11. juna 1842. “ukazom kneza Mihaila odobreno Nataliji Petrović i Sofiji i Katarini Lekić da mogu da otvore školu za žensku decu” dodajući da “uz pravo glasa, obrazovanje devojčica i žena je siguran put ka boljem i kvalitetnijem životu”.

U Srbiji je u junu stupio na snagu Zakon o rodnoj ravnopravnosti koji je privukao pažnju javnosti, između ostalog, zato što predviđa upotrebu rodno osetljivog jezika u medijima.

XS
SM
MD
LG