Dostupni linkovi

Novinaru i profesoru Dinku Gruhonjiću nagrada za ljudska prava grada Vajmara


Novinar i profesor Dinko Gruhonjić (foto arhiv)
Novinar i profesor Dinko Gruhonjić (foto arhiv)

Novinar i univerzitetski profesor iz Novog Sada Dinko Gruhonjić ovogodišnji je dobitnik Nagrade za ljudska prava nemačkog grada Vajmara, saopštili su 27. juna Društvo za ugrožene narode (STP) i Reporteri bez granica (RSF).

Oni su kazali da je zbog svog nezavisnog i kritičkog izveštavanja o porastu militantnog nacionalizma i veličanju ratnih zločina u Srbiji, Dinko Gruhonjić "bio i ostaje meta klevetanja i pretnji smrću", prenosi agencija Beta.

"S velikom radošću pozdravljamo odluku grada Vajmara da jubilarnu 30. Nagradu za ljudska prava dodeli novinaru i univerzitetskom profesoru Dinku Gruhonjiću", naveli su u saopštenju za javnost.

Dodali su da su u Srbiji sloboda medija i sloboda izražavanja godinama pod sve većim pritiskom.

"Drago mi je što grad Vajmar poštuje neumornu posvećenost Dinka Gruhonjića ljudskim pravima i demokratiji na Zapadnom Balkanu", rekao je direktor STP-a Roman Kin (Kühn).
Dodao je da se Gruhonjiću preti "usred Evrope" zbog njegovih zalaganja.

"Vajmarska Nagrada za ljudska prava šalje važan i ohrabrujući signal novinarima u Srbiji i širom sveta da ne dopuste da budu zastrašeni", poručio je Kin u saopštenju upućenom medijima.

Dinko Gruhonjić je rekao da nagrada ima veliki emotivni i ljudski značaj za njega i njegovu porodicu.

"To je duboko priznanje mom novinarskom i akademskom radu na promociji ljudskih prava, borbi protiv militantnih etnonacionalističkih ideologija i promociji pomirenja među narodima u postjugoslovenskom regionu", poručio je Gruhonjić.

Dodao je da će mu nagrada pomoći da nastavi tim putem, uprkos sve većim pretnjama s kojima se suočavaju svi koji u Srbiji zagovaraju humane vrednosti.

STP i Reporteri bez granica nominovali su Dinka Gruhonjića zajedno s Helsinškim odborom za ljudska prava iz Srbije za nagradu.

Dodela nagrada održaće se 6. decembra u Vajmaru.

Dinko Gruhonjić (53) je vanredni profesor na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine i šef dopisništva Novinske agencije Beta za Vojvodinu.

U sklopu svog novinarskog i akademskog rada Gruhonjić se bavi temama politike, ljudskih prava, manjina i marginalizovanih grupa, kao i odgovornosti za ratne zločine u ratovima na postjugoslovenskom prostoru i suočavanja s prošlošću.

Poslednji u nizu napadi na Gruhonjića počeli su sredinom marta kada je u medijima objavljen montirani video-snimak u kom on navodno podržava ustaškog zločinca iz Drugog svetskog rata Dinka Šakića.

Na zidu Gruhonjićeve zgrade 21. marta osvanuo je grafit sa natpisom "Dinko-Šakiću za večni dom si spreman", sa potpisom "Srpska Vojvodina". Potom je grupa muškaraca od 28. marta na četiri dana blokirala fakultet na kojem je Gruhonjić zaposlen, tražeći da mu se uruči otkaz zbog navodnog govora mržnje.

Profesori i studenti Filozofskog fakulteta u Novom Sadu organizovali su skupove podrške Dinku Gruhonjiću, navodeći da se protiv njega vodi kampanja koja uključuje i pretnje smrću.

XS
SM
MD
LG