Dostupni linkovi

Analiza: Svaka treća osoba u Srbiji ima teškoće sa mentalnim zdravljem


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Svaka šesta osoba u Srbiji ispunjava kriterijume za dijagnostifikovanje nekog od najčešćih poremećaja mentalnog zdravlja, dok svaka treća ima teškoće sa mentalnim zdravljem, saopštila je nevladina inicijativa "Majska platforma" 20. juna u Beogradu.

"Majska platforma" je predstavila izveštaj o stanju mentalnog zdravlja, u kojem se, između ostalog, navodi da se mali broj ljudi ugroženog mentalnog zdravlja obraća za stručnu pomoć, prenosi agencija Beta.

"Odlažu probleme sve dok im to nije nužno, a onda se uključuju institucije tercijalne zaštite mentalnog zdravlja, umesto da dobiju pomoć na primarnom nivou, u smislu prevencije ili ranih intervencija", rekla je profesorka na Odeljenju za psihologiju Filozofskog fakulteta Tamara Džamonja, tokom predstavljanja izveštaja.

Džamonja, koja je i koordinatorka Radne grupe za mentalno zdravlje u okviru "Majske platforme", navela je da se ključne prepreke odnose na nedostupnost usluga u cilju očuvanja mentalnog zdravlja, zbog čega se građani obraćaju privatnom sektoru, koji pak nije dostupan svim građanima, posebno zbog finansijskog aspekta.

Džamonja je dodala da je drugi problem stigmatizacija, kao i autostigma, navodeći da su ti problemi još uvek prisutni u srpskom društvu, ali kao problem navela i da ne postoji dovoljna sistemska dostupnost podrške.

"Ta pomoć nije dovoljna, resursi su krajnje ograničeni, i finansijski i ljudski, ne postoji adekvatan model brige o mentalnom zdravlju u zajednici, što je ključni model i prvi koji pruža ovu pomoć u prevenciji mentalnog poremećaja…budući da se mentalno zdravlje ne tiče isključivo zdravstvenog sistema", kazala je Džamonja.

"Majska platforma" je kao inicijativa predstavljena 14. maja, nedugo nakon godišnjice od masakra u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u centru Beograda, kada je učenik te škole ubio devetoro vršnjaka i čuvara škole. Čine je stručnjaci iz različitih oblasti – od obrazovanja, preko bezbednosti, do pravosuđa i medija, a pokrenuta je sa ciljem da ponudi moguća rešenja u prevenciji nasilja u školama.

"Majska platforma" predstavila je ranije izveštaje iz ugla obrazovanja i bezbednosti, a sada, uz izveštaj o mentalnom zdravlju i izveštaj o socijalnoj zaštiti. Članovi inicijative najavljuju da će uskoro biti predstavljene analize iz oblasti pravosuđa i medija, čime će se zaokružiti šest oblasti kojima se bavi "Majska platforma".

XS
SM
MD
LG