Dostupni linkovi

Vučić pozvao naučnu zajednicu da iznese mišljenje o projektu 'Jadar'


Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, 2024.
Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, 2024.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 28. avgusta da se odluka o ekspolaticiji litijuma neće donositi bez stavova naučne zajednice, navodeći da ona mora da se zasniva na razgovoru, znanju i činjenicama.

Vučić je učestvovao na sastanku predstavnika naučne zajednice posvećenom projektu "Jadar" kompanije Rio Tinto, prenosi agencija Beta.

On je zatražio od naučnika da se ne skrivaju već jasno iznesu stav zasnovan na činjenicama, navodeći da je to pitanje građanske hrabrosti ali i obaveze koju svi zajedno imaju prema državi.

"Želeo sam da prisustvujem sastanku kako bih vas pozvao da obavite svoju građansku dužnost povodom projekta "Jadar", što znači ne da budete na strani koja je za ili protiv apriori, već da postupite u skladu sa svojim znanjem", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, tema litijuma je gotovo zabranjena, "jer se svi plaše da kažu šta misle", navodeći da ne razume stav nekih ljudi koje država kao naučnike plaća godinama ali na njen poziv kažu da "nije trenutak".

"Budite objektivni, profesionalni, da ogromno znanje koje imate država iskoristi i primeni. Molim vas da učestvuje u razgovaru i gde god vas pozovu na razgovor da idete sa ljudima koji misle drugačije - na bilo koju stranu, da li su za ili protiv projekta, da saslušamo ljude", kazao je Vučić.

"Interes je države da nastavi sa reindustrijalizacijom, ali to ne sme biti po cenu zdravlja ni jednog jedinog čoveka", poručio je Vučić i rekao da i on ima bojazni od nekih stvari u tom projektu.

Begović o digitalnom portalu za praćenje parametara životne sredine

Na sastanku predstavnika vlasti Srbije i naučne zajednice posvećene projektu "Jadar", ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović rekla je da će biti otvoren javni digitalni portal preko koga će moći da se prate svi parametri životne sredine.

Ona je navela da je održan sastanak sa velikim brojem dekana i direktora instituta i da je se došlo do zajedniče ideje.

"Uspostavićemo javni digitalni portal koji će uz pomoć savremenih tehnologija omogućti praćenje parametara životne sredine koji se odnose na vazduh, vodu i zemljište i živi sistem. Na ovaj način građani će moći da imaju svakodnevni otvoreni uvid u sve informacije", rekla je Begović, pre sastanka sa predstavnicima naučne zajednice o projektu "Jadar", koji je zatvoren za javnost.

Dodala je da će portal dobijati informacije od relevantnih fakulteta i instituta, a da će država i kompanije biti obavezne da dostavljaju sve podatke o životnoj sredini naučnoj zajednici.

Na ovakav vid sastanaka sa naučnom zajednicom regovalo je i Udruženje "Ne damo Jadar", a njihov predstavnik Nebojša Petković izjavio je da da se razgovori o toj temi ne mogu voditi iza zatvorenih vrata kako to čine predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

"Vučić poziva na dijalog i javne rasprave, a istovremeno se krije od medija. Razgovor Vučića i pojedinih ministarki s predstavnicima naučne zajednice koji nisu upućeni u projekat "Jadar" ne može da ima nikakav efekat", rekao je Petković za agenciju Beta i naglasio da predstavnici ekoloških udruženja nisu dobili poziv na ovaj sastanak.

Sastanak naučne zajednice dolazi u jeku protesta protiv iskopavanja litijuma koji su započeli protestom u Loznici 28. juna, a naknadno su održani i u više desetina gradova širom Srbije.

Protesti su otpočeli nakon odluka vlasti kojima se projekat "Jadar" kompanije Rio Tinto, vredan 2,4 milijarde dolara, "vraća u život" - dve godine nakon što ga je Vlada, pritiskom ekoloških protesta, stopirala 2022. godine.

Srbija je 19. jula sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i sa Evropskom unijom potpisala Memorandum o kritičnim sirovinama koji predviđa ceo proizvodni lanac – od kopanja litijuma u Rio Tintovom rudniku u dolini reke Jadar, do proizvodnje baterija za električna vozila.

Sa druge strane, uoči poslednjeg i najvećeg protesta protiv iskopavanja litijuma koji se održao u Beogradu 10. avgusta, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je optužio Zapad da podržava proteste, dodajući da su ga ruske službe bezbednosti upozorile da se spremaju "masovni neredi sa ciljem državnog udara".

Reagujući na ove optužbe, Evropska unija je 20. avgusta odlučno odbacila tvrdnju predsednika Srbije da iza nedavnih protesta protiv planova njegove vlade za iskopavanje litijuma stoje zapadne zemlje.

Litijum iz projekta "Jadar" bi mogao da zadovolji 15 odsto potreba Evropske unije, rekao je za RSE naučnik Zbynek Gabriel, istraživač Češke geološke službe. U isto vreme, projekat "Jadar" u Srbiji mogao bi da igra ključnu ulogu u zapadnim lancima snabdevanja električnim vozilima dok Vašington i Brisel nastoje da smanje zavisnost od rivalske Kine.

XS
SM
MD
LG