Dostupni linkovi

Neprihvatljivo sugerirati slanje srpskih snaga na Kosovo, poručila Baerbock


Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock
Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock

Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock izjavila je da je Kosovo smanjilo napetosti odgodom lokalnih izbora na sjeveru zemlje.

"Nedavna retorika iz Srbije učinila je suprotno. Sugerirati slanje srpskih snaga na Kosovo potpuno je neprihvatljivo", objavila je šefica njemačke diplomacije na Twitteru.

Također je ocijenila neprihvatljivim napade na pripadnike EULEX-a na Kosovu, te podržala dijalog između Prištine i Beograda, u koji je uključena EU.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je 10. decembra da će vlasti Srbije uputiti zahtjev KFOR-u, misiji NATO-a na Kosovu, da u skladu s Rezolucijom 1244 osigura raspoređivanje pripadnika srpske vojske i policije na području Kosovo.

Predstavnici srpske zajednice su početkom novembra napustili sve kosovske institucije na severu i od tada traju povećane tenzije.

Dio lokalnih Srba je 10. decembra poslijepodne podigao nekoliko barikada u opštinama Leposavić, Zvečan i Zubin Potok na sjeveru Kosova i blokirao nekoliko saobraćajnica.

Učinili su to nakon što je kosovska policija uhapsila bivšeg policajca Dejana Pantića kojeg sumnjiči da je učestvovao u incidentu 6. decembra, kada su demolirane prostorije Centralne izborne komisije na severu Kosova.

Sa barikadama cesta je nastavljeno i 11. decembra.

U međuvremenu su odloženi izbori za gradonačelnike koji su bili raspisani za 18. decembar, nakon ostavke predsednika oštine Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok.

Za povratak u institucije politički predstavnici Srba sa Kosova traže formiranje Zajednice srpskih opština, dogovorenu Briselskim sporazumom, a koju je Ustavni sud proglasio neustavnom.

XS
SM
MD
LG