Dostupni linkovi

Načelnik Generalštaba Srbije i komandant KFOR-a o saradnji i 'nestabilnoj situaciji' na Kosovu


Milan Mojsilović (levo) i Ozkan Ulutaš na sastanku u Beogradu, 7. avgust 2024.
Milan Mojsilović (levo) i Ozkan Ulutaš na sastanku u Beogradu, 7. avgust 2024.

Zbog nestabilne situacije na Kosovu neophodno je da se nastavi saradnja Vojske Srbije i KFOR-a, ocenili su na sastanku 7. avgusta načelnik Generalštaba Vojske Srbije (VS) general Milan Mojsilović i komandant KFOR general-majorom Ozkan Ulutaš.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Srbije, Mojsilović i Ulutaš su u Beogradu razgovarali o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i zajedničkoj saradnji Vojske Srbije i KFOR-a.

"Imajući u vidu da je bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji nestabilna i osetljiva, sagovornici su se saglasili da je neophodno nastaviti dosadašnju dobru saradnju i neposrednu komunikaciju na svim nivoima", stoji u saopštenju Ministarstva odbrane.

Mojsilović je na sastanku rekao da Vojska Srbije, u skladu s Vojno-tehničkim sporazumom, vidi KFOR kao jedinog legitimnog bezbednosnog aktera na Kosovu i Metohiji, koji je "dužan da postupa profesionalno i nepristrasno i zaštiti srpsko stanovništvo i nasleđe".

KFOR je saopštio da su Ulutaš i Mojsilović razmenili stavove o ukupnoj bezbednosnoj situaciji i njenom uticaju na regionalnu stabilnost, kao i o aktivnostima saradnje.

Sastanak je održan u danu kada su Srbi koji žive u Severnoj Mitrovici održali protest protiv otvaranja mosta na Ibru koji spaja ovu opštinu sa Južnom Mitrovicom, u kojoj većinski živi albansko stanovništvo.

U posleratnom periodu ovaj most je bio simbol sukoba i barikada koje su podizali kosovski Srbi kako bi se usprotivili nastojanju Kosova da uspostavi vlast na severu.

Most je trenutno otvoren samo za pešake, iako je u okviru dijaloga Kosova i Srbije dogovoreno da se otvori i za saobraćaj.

Vlada premijera Kosova Aljbina Kurtija je sredinom jula najavila da namerava da otvori glavni most na Ibru u Mitrovici.

Međutim, zemlje Kvine – SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija – su 2. avgusta saopštile da ne podržavaju otvaranje za saobraćaj u ovom trenutku.

XS
SM
MD
LG