Dostupni linkovi

Državna TV Severne Koreje umesto kineskog koristi ruski satelit, navodi Seul


Lideri Severne Koreje i Rusije, Kim Džong Un i Vladimir Putin, tokom sastanka u Pjongjangu 19. juna 2024.
Lideri Severne Koreje i Rusije, Kim Džong Un i Vladimir Putin, tokom sastanka u Pjongjangu 19. juna 2024.

Severna Koreja je prebacila prenos svojih državnih televizijskih programa s kineskog satelita na ruski, saopštilo je u utorak ministarstvo za ujedinjenje Južne Koreje.

To je usledilo posle učvršćivanja veza Rusije i Severne Koreje i nakon što je tokom posete ruskog predsednika Vladimira Putina severnokorejskom lideru Kim Džong Unu prošlog meseca u Pjongjangu potpisao sporazum o zajedničkoj odbrani u slučaju napada na jednu od te dve zemlje.

"Severna Koreja je prestala da koristi raniji kineski satelit i sada emituje preko ruskog satelita", navodi se u saopštenju južnokorejskog Ministarstva za ujedinjenje poslato AFP-u u utorak.

Taj potez je rezultirao "ograničenim satelitskim prijemom" u nekim regionima Južne Koreje, dodaje se u saopštenju.

Dok je javnosti Južne Koreje zakonski zabranjen pristup državnim medijima Severne Koreje, vlastima u Seulu i medijima su potrebne satelitske usluge za praćenje programa u kojem Severna Koreja izdaje značajna saopštenja i širi vladinu propagandu.

Moskva i Pjongjang su saveznici od osnivanja Severne Koreje posle Drugog svetskog rata i dodatno su se zbližili od ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine.

Vašington i i njegovi saveznici optužili su Severnu Koreju da je Rusiji obezbedila municiju i rakete za rat u Ukrajini, a nedavni samit Kim-Putin podstakao je zabrinutost zbog povećanja isporuka.

Posle sporazuma Putina i Kima u Pjongjangu, Južna Koreja, veliki izvoznik oružja, navela je da će "preispitati" dugogodišnju politiku koja joj zabranjuje da isporučuje oružje direktno Kijevu.

Kim i Putin su se takođe dogovorili da "podstaknu razmenu i saradnju u oblastima poljoprivrede, obrazovanja, javnog zdravlja, sporta, kulture i turizma".

Severna Koreja je svoj prvi špijunski satelit postavila u orbitu krajem prošle godine, pošto je dobila tehničku pomoć od Rusije, tvrdi Seul, u zamenu za slanje oružja Moskvi za upotrebu u Ukrajini.

Stručnjaci su rekli da bi prelazak na korišćenje ruskog satelita mogao biti eksperiment, jer Severna Koreja želi da poveća svoje svemirske kapacitete.

To bi mogao biti "korak ka razvoju komercijalnog satelita uz pomoć ruske tehnologije u budućnosti", rekao je za AFP Jang Mu-džin, predsednik Univerziteta za severnokorejske studije u Seulu.

Promena takođe pomaže Severnoj Koreji da "blokira prijem južnokorejskog popularnog sadržaja povezanog s frekvencijama prethodnog kineskog satelita", rekao je on.

Korišćenje ruskog umesto kineskog satelita takođe naglašava kako Pjongjang daje prioritet svojim vezama s Moskvom u odnosu na Peking.

XS
SM
MD
LG