Dostupni linkovi

Nepotrebno zadržavanje Severine jer se Srbija razlikuje od Hrvatske, kazao Vučić


Pevačica Severina Vučković na koncertu u Beogradu, Srbija, 17. oktobra 2009.
Pevačica Severina Vučković na koncertu u Beogradu, Srbija, 17. oktobra 2009.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 26. avgusta da je zadržavanje hrvatske pevačice Severine Vučković na srpskoj granici bilo nepotrebno.

On je ocenio da je njeno zadržavanje nepotrebno ne zbog nje same, o kojoj, kako je kazao "misli sve najgore", već iz razloga što bi Srbija trebalo da se razlikuje od Hrvatske.

Vučić je na televiziju Pink kazao da "nema ko od opozicije nije reagovao" i da ne razume potrebu "da se uvek drugome dodvoravamo, da nam je uvek tuđe slađe".

Poručio je i da će spiskovi, na osnovu kojih je srpska policija zadržala Severinu Vučković na granici, verovatno biti ukinuti u naredna dva-tri dana.

"To je od ranije, neki su pravili neke spiskove na kojima ima desetina ljudi. Verujem da će svi ti spiskovi da budu ukinuti u naredna dva-tri dana", kazao je Vučić televiziji Pink.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić potvrdio je ranije 26. avgusta da je granična policija zadržala Severinu na osnovu spiskova o "verbalnim deliktima" i najavio da će na njima ubuduće biti isključivo oni koji su počinili krivična dela i oni koji predstavljaju bezbednosnu pretnju.

Severina je ranije izjavila da su je pripadnici policije Srbije zadržali četiri sata na granici i ispitivali je o genocidu u Srebrenici, hrvatskoj vojno-policijskoj operaciji "Oluja" i zašto je podržala demonstracije protiv iskopavanja litijuma u Srbiji.

Pevačica je 26. avgusta saopštila da "više nikad neće doći u Srbiju dok je na vlasti Vučić".

"Volim takvu Srbiju gdje 100.000 Srba prosvjeduje zbog zaštite okoliša i da bi sačuvalo svoju zemlju. A onaj koji je trenutačno na čelu Srbije neće mojim maltretiranjem skrenuti pažnju s problema koji more Srbe u Srbiji", napisala je Vučković nakon incidenta.

Deo opozicije Srbije pružio podršku Severini

Dan nakon što je Severina Vučković zadržana na granici sa Srbijom, oglasila se opozicija.

Radomir Lazović iz opozicionog Zeleno-levog fronta pevačicu Severinu nazvao je "najnovijom žrtvom kampanje predsednika Srbije za skretanje pažnje sa iskopavanja litijuma i obračunavanje sa svima koji se usude da javno kažu da nešto nije u redu sa autoritativnim režimom u Srbiji".

On je za agenciju Beta kazao da je "Severina jedna od brojnih stranih državljana iz regiona kojima se, zbog podrške protestima u Srbiji, osporava slobodno kretanje preko granice, zabranjuje boravak u Srbiji ili se namerno zadržavaju na granici".

"Vučić na ovaj način širi mržnju i potencira sukobe u regionu, praveći od komšijskih naroda neprijatelje, samo da bi se održao na vlasti", kazao je Lazović.

Severini su podršku pružile i Marinika Tepić iz opozicione Stranke slobode i pravde, kao i Aleksandra Jerkov, članica Izvršnog odbora Regionalne akademije za razvoj demokratije.

Ona je navela da je četvoročasovno zadržavanje Severine na granici samo poslednji u nizu dokaza da Srbija na sebe preuzima "sramnu ulogu" koju je u regionu imala 1990-ih.

"Ovo je udar na slobodu govora i poruka građanima Srbije, posebno onima hrvatske nacionalnosti, da postoje pravila u Srbiji i da režim određuje šta se sme, a šta se ne sme. Režim Aleksandra Vučića je povukao jasnu liniju da se neće tolerisati ništa osim nivoa ratne politike 1990-ih", rekla je Jerkov, prenosi Beta.

XS
SM
MD
LG