Dostupni linkovi

Počelo suđenje Senaidu Memiću, bivšem načelniku sarajevske općine


 Senaid Memić prilikom privođenja u Kantonalno tužilaštvo Sarajevo, 11. maj 2023.
Senaid Memić prilikom privođenja u Kantonalno tužilaštvo Sarajevo, 11. maj 2023.

Više puta odgađano suđenje Senaidu Memiću, bivšem načelniku Ilidže kod Sarajeva, počelo je u ponedjeljak, 4. marta čitanjem optužnice, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa iz Kantonalnog suda u Sarajevu.

Tužilaštvo Memića i pet općinskih uposlenika tereti da je zloupotrijebio položaj i pogodovao investitorima u vrijeme dok je bio načelnik.

U optužnici se navodi da su dvojici različitih investitora u stambenu zgradu i hotel omogućili da, nakon izgradnje prizemlja i četiri sprata, izgrade još dodatna tri sprata.

Tužilaštvo tvrdi da je to urađeno protivno regulacijskom planu koji ne predviđa toliko visoke građevine u tom dijelu grada.

Terete se i da su trećem investitoru omogućili izgradnju i korištenje parking prostora u pojasu rijeke Željeznice suprotno zakonu i bez saglasnosti agencije za vode.

Memić je uhapšen 11. maja 2023. godine dok je bio na funkciji ambasadora u Maleziji.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine smijenilo ga je nakon toga s te pozicije. Memić je zbog narušenog zdravlja pušten iz pritvora 2. juna prošle godine.

Senaid Memić je jedan od osnivača Stranke demokratske akcije (SDA), političke partije ispred koje je izabran za načelnika u dva mandata od 2011. do 2020. godine. Nakon gubitka izbora, imenovan je na ambasadorsku poziciju 2020. godine.

Uz Memića je optuženo još pet uposlenika Općine Ilidža.

Optuženi su Ljiljana Eterović, stručna savjetnica za pravne poslove u Službi za prostorno uređenje Općine Ilidža, Adnan Ćenanović i Azra Mulaosmanović kao stručni saradnici za poslove urbanizma te Amir Arnautović i Sanja Čizmedžić kao građevinski općinski inspektori.

XS
SM
MD
LG