Dostupni linkovi

Ekonomske veze u fokusu razgovora Scholza i centralnoazijskih lidera


Lideri Nemačke i pet centralnoazijskih država na sastanku u Astani, 17. septembra 2024.
Lideri Nemačke i pet centralnoazijskih država na sastanku u Astani, 17. septembra 2024.

Nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) poručio je u utorak liderima pet centralnoazijskih država da je razvoj saradnje sa njihovim zemljama "strateški cilj" Nemačke.

"Nikada ranije razmena između naših društava nije bila tako bliska – i ona se stalno povećava: politički, ekonomski i kulturno", rekao je Šolc, dodajući da Berlin želi da se "to nastavi i dodatno intenzivira".

Govoreći u Astani na drugom samitu centralnoazijskih država i Nemačke, Šolc je rekao da su "posebno u vremenima globalne neizvesnosti potrebni bliski međunarodni partneri od poverenja", prenela je redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Šolc se poslednji put sastao sa liderima centralne Azije na njihovom prvom samitu s Nemačkom održanom u Berlinu u septembru 2023. godine, usred napora da se suprotstavi ruskom uticaju u regionu.

Domaćin drugog samita, kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev, izrazio je zahvalnost nemačkim entitetima koji su uspostavili saradnju između "jedne od vodećih svetskih nacija u pogledu ekonomskih i tehnoloških inovacija" i zemalja Centralne Azije.

Centralna Azija je "region koji se dinamično razvija s ogromnim potencijalom za razvoj i širokim mogućnostima za obostrano profitabilno partnerstvo", rekao je Tokajev na samitu.

"Ujedinjavanjem istoka i zapada, severa i juga, centralna Azija može postati centar privlačenja tehnologija, lokalizacije proizvodnje i proizvodnje roba sa visokom dodatnom vrednošću", rekao je on i dodao da je region "otvoren za saradnju u različitim sferama".

Predsednici Kirgistana Sadir Džaparov, Tadžikistana Emomali Rahmon, Turkmenistana Serdar Berdimuhamedov i Uzbekistana Šavkat Mirzijojev takođe su istakli značaj saradnje s Nemačkom, ali se nisu svi saglasili sa Šolcom oko priznavanja vlade predvođene talibanima u Avganistanu, za koje je rekao da su na vlast došli "nelegalno".

Šolc je takođe ocenio da je razvoj događaja u Avganistanu "depresivan" i naglasio da je situacija s kojom su se suočavale avganistanske žene pod vlašću talibana "nepodnošljiva".

Međunarodna organizacija Hjuman rajts voč (Human Rights Watch – HRW) je prošle sedmice izdala saopštenje pozivajući Šolca da se tokom samita fokusira na ljudska prava u pet strogo kontrolisanih zemalja centralne Azije.

"Ozbiljna zabrinutost za ljudska prava širom regiona uključuje suzbijanje prava na proteste i izražavanje mišljenja, uključujući onlajn, zatvaranje aktivista, mučenje u pritvoru, suzbijanje civilnog društva, nasilje nad ženama, nekažnjivost nasilnih snaga bezbednosti i nedostatak slobodnih i fer izbore", naveo je HRW.

"Nemačka vlada ne može da se pretvara da su bliže veze s centralnom Azijom moguće bez značajnog poboljšanja ljudskih prava u regionu. Predstojeći samit nudi šansu da se to razjasni", dodao je HRW.

Uz izveštaje dpa i Tengrinews
XS
SM
MD
LG