Dostupni linkovi

Predsjednik Srpske demokratske stranke saslušan u Tužilaštvu BiH


Predsjednici opozicijskih stranaka u Republici Srpskoj Nenad Nešić, Goran Selak, Mirko Šarović i Branislav Borenović
Predsjednici opozicijskih stranaka u Republici Srpskoj Nenad Nešić, Goran Selak, Mirko Šarović i Branislav Borenović

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović saslušan je u utorak, 21. decembra u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u predmetu “Napad na ustavni poredak BiH”.

Šarović je nakon saslušanja kazao da je govorio o sjednici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) na kojoj su doneseni zaključci u vezi sa prijenosom nadležnosti iz oblasti pravosuđa, indirektnih poreza te sigurnosti i odbrane.

Budući da je SDS, koji je opozicija u RS-u, napustio sjednicu prije glasanja, Šarović je istaknuo da im “nije imao ništa posebno reći”.

“Ne znam u kojem će pravcu ovaj proces ići, niti šta je plan pravosuđa. Lično sam objasnio poziciju SDS-a u ovom procesu. Kao šef stranke sam im rekao stav, a što je poznato već sa sjednice NSRS-a”, naglasio je Šarović.

Na pitanje da li sjednica NSRS-a zaista predstavlja napad na ustavni poredak, Šarović je kazao da “smatra da to nije tako”.

“Mislim da nije napad, ali o tim stvarima vodi računa neko drugi. Ja sam se protivio prijenosu nadležnosti i 2005., 2006. i 2010. Zašto bih ja sada mijenjao stav, ali bih, u političkom smislu, birao neki drugi način”, kazao je.

Skupština RS usvojila je 10. decembra pet zaključaka o “vraćanju nadležnosti” s nivoa države BiH na entitet Republika Srpska. Tiču se Oružanih snaga BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Obavještajno-sigurnosne agencije i Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Lider Socijalističke partije Srpske (SPS) Goran Selak saslušan je u ponedjeljak, 20. decembra u sklopu ovog predmeta.

Iz Tužilaštva BiH nisu objavili ko su osumnjičeni u predmetu koji se, kako su već ranije objavili, vodi protiv više osoba zbog sumnje za počinjenje krivičnog djela “napad na ustavni poredak”.

Goran Selak je rekao da su, kako mu je rečeno u Tužilaštvu BiH, osumnjičeni predsjednica entiteta RS Željka Cvijanović, premijer RS Radovan Višković, predlagači Deklaracije o ustavnim principima i zaključaka, te poslanički klubovi i predsjednici političkih partija koji su učestvovali u njihovom kreiranju.

Tužilaštvo je ranije zatražilo informacije o Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima kojeg je oktobru, na posebnoj sjednici, usvojila Narodna skupština bh. entiteta Republika Srpska (RS). To je za RSE potvrdio 7. decembra potpredsjednik entitetskog parlamenta Denis Šulić.

Tužilaštvo BiH će u utorak, 21. decembra saslušati i predsjednika Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenada Nešića, a u srijedu predsjednika Partije demokratskog progresa (PDP) Branislava Borenovića.

Prijenos nadležnosti s državnog na entitetski nivo nije u skladu s Ustavom BiH, kojim su definirane nadležnosti države i obaveze entiteta. Mogućnost mijenjanja zakona o državnim institucijama ima isključivo Parlament BiH i visoki predstavnik.

XS
SM
MD
LG