Dostupni linkovi

Desetine uhapšenih na propalestinskim protestima na univerzitetima u SAD


Policijac u blizini kamiona za smeće u koji se utovaruju ostaci kampa propalestinskih aktivista na univerzitetu MIT, 10. maj 2024.
Policijac u blizini kamiona za smeće u koji se utovaruju ostaci kampa propalestinskih aktivista na univerzitetu MIT, 10. maj 2024.

Policija je u petak demontirala protestne kampove i uhapsila desetine propalestinskih aktivista na Tehnološkom institutu u Masačusetsu i na Univerzitetu Pensilvanije, u poslednjem suzbijanju demonstracija na američkim univerzitetima.

Policajci su Filadelfiji u opremi za razbijanje nereda uklonili novinare iz kampa na Univerzitetu u Pensilvaniji pre nego što su srušili šatore i bacili stvari demonstranata u kamion za smeće, objavio je studentski list. Oko 33 osobe su uhapšene u kampusu Pen univerziteta, saopštilo je odeljenje za javnu bezbednost univerziteta.

Slična scena odigrala se i na MIT-u blizu Bostona, gde su studenti novinari izvestili da je policija uhapsila najmanje 10 studenata demonstranata pre nego što je sravnila kamp i bacila njihove stvari.

Policijske akcije u zoru su poslednji pokušaji škola i lokalnih vlasti da okončaju takve demonstracije koje se održavaju na desetinama univerziteta širom SAD.

Rukovodioci mnogih univerziteta su ocenili da su takvi kampovi opasni po bezbednost i pokušali su da ih sklone uoči ceremonija dodela diploma početka maja, koje privlače veliki broj posetilaca.

Zvaničnici Univerziteta Harvard u petak su počeli da izdaju suspenzije studentima koji su bili uključeni u kampove na tom univerzitetu, navodi se na Instagram nalogu Komiteta za solidarnost s Palestinom s tog univerziteta.

Privremeni predsednik Harvarda Alan Garber rekao je u ponedeljak da kamp remeti obrazovno okruženje dok studenti polažu završne ispite. On je rekao da učesnicima preti suspenzija, ograničavanje pristupa kampusu i eventualna zabrana polaganja ispita i boravka u univerzitetskim stambenim jedinicama.

Protestni pokret počeo je pre skoro tri nedelje na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku. Od tada je zahvatio kampuse širom SAD.

Studenti koji protestuju zahtevaju prekid vatre u Pojasu Gaze gde izraelske snage vode rat protiv Hamasa, kojeg SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom. Studenti takođe zahtevaju da se njihovi fakulteti odvoje od kompanija koje su povezane s Izraelom.

Predsednica MIT-a Seli Kornblut (Sally Kornbluth) rekla je da se 10 osoba uhapšenih u petak mirno predalo policiji, ali da su hapšenja usledila posle eskalacije sukoba između propalestinskih i proizraelskih demonstranata.

"Nije išlo u smeru koji bi bilo ko mogao nazvati mirnim", navela je ona u saopštenju, dodajući da "cena i poremećaj za zajednicu u celini čine situaciju sve neodrživijom".

Privremeni predsednik Pena Leri Džejmison (J. Larri Jameson) rekao je ranije ove nedelje da je "svakim danom kampus sve manje bezbedan", navodeći izveštaje o uznemiravanju i pretećim govorima, narušavanju obeležja i video snimku studenta kome je zabranjen ulazak u logor.

Na Univerzitetu Arizona policija je u četvrtak uveče ispalila suzavac na demonstrante pre nego što je srušila njihov logor. Univerzitet je naveo da su policijska vozila bila napadnuta, a da su policajci i univerzitetsko osoblje gađani kamenjem i flašama sa vodom. Dve osobe su uhapšene, rekao je portparol univerziteta.

A na univerzitetu Novog Meksika u Las Krusesu, policija je u četvrtak uveče uhapsila 13 ljudi nakon što su odbili da napuste zgradu koja je oštećena i vandalizovana.

Od prvih masovnih hapšenja na Univerzitetu Kolumbiji 18. aprila, najmanje 2.600 demonstranata je privedeno na više od 100 protesta u 39 država i Vašingtonu, navodi neprofitna medijska organizacija The Appeal. Neki policijski eksperti kažu da takva obimna pritvaranja mogu biti kontraproduktivna, pošto bi mogla podstaći nove proteste, umesto da ih spreče.

Izvori: Reuters, AP
XS
SM
MD
LG