Dostupni linkovi

Harris podržala ukidanje poreza na napojnice, poput Trumpa


Kandidatkinja Demokratske partije Kamala Haris na skupu u Las Vegasu, 10. avgust 2024.
Kandidatkinja Demokratske partije Kamala Haris na skupu u Las Vegasu, 10. avgust 2024.

Potpredsednica SAD Kamala Haris (Harris) rekla je u subotu pristalicama u Nevadi da podržava ukidanje poreza na napojnice, zauzevši sličan stav kao i njen rival na predsedničkim izborima Donald Tramp (Trump) u nastojanju da pridobije uslužne radnike, važan deo birača u toj saveznoj državi.

Haris i njen kandidat za potpredsednika, guverner Minesote Tim Volc (Walz), završili su u subotu višednevnu turneju po ključnim državama za predsedničke izbore skupom u Nevadi, zapadnoj državi koja bi mogla da ima odlučujuću ulogu na izborima 5. novembra.

"Moje je obećanje svima ovde, kada budem predsednica, da ćemo nastaviti da se borimo za radne porodice, uključujući podizanje minimalne plate i ukidanje poreza na napojnice za radnike u uslugama i ugostiteljstvu", rekla je Haris.

Ona je rekla da će raditi na snižavanju potrošačkih cena, obećavajući da će "krenuti na velike korporacije koje se bave ilegalnim podizanjem cena" i korporativne stanodavce koji nepravedno podižu kirije radničkim porodicama, kao i na velike farmaceutske kompanije kako bi smanjile cene lekova.

Tramp, koji je na skupu u Las Vegasu u junu rekao da će tražiti ukidanje oporezivanja prihoda od napojnica, optužio je Harisa da je ukrala njegov predlog.

Haris, koja je ove nedelje zvanično postala predsednička kandidatkinja Demokratske partije, krenula je s Volzom u kampanju u Viskonsinu, Mičigenu i Arizoni, državama koje su ključne za dobijanje izbora, na kojima se pobednik određuje ne prema ukupnom broju osvojenih glasova, već prema broju takozvanih elektora koji predstavljaju pojedine države.

Posle Nevade, Haris je otišla u San Francisko u svojoj matičnoj državi Kaliforniji, gde bi trebalo da prisustvuje prikupljanju sredstava u nedelju s bivšom predsednicom Predstavničkog doma Nensi Pelosi (Pelosy).

Haris i Volc nastoje da održe i pojačaju momentum koji orati njenu kampanju otkako se predsednik Džo Bajden (Joe Biden) povukao iz trke prošlog meseca.

Haris je u odnosu na Trampa u Viskonsinu, Mičigenu i Pensilvaniji, još jednoj ključnoj državi, vodi za po četiri procentna poena u anketama koje su sproveli Njujork tajms (The New York Times) i Sijena koledž, što je primetna razlika u odnosu na rezultate ankete sprovedene pre nego što je Bajden odustao.

Na nacionalnom nivou, Haris vodi ispred Trampa za pet procentnih poena, 42 odsto prema 37 odsto, u anketi Ipsosa objavljenoj u četvrtak, što je veće vođstvo u odnosu na istraživanje Rojters/Ipsos od 22. do 23. jula, koje je pokazalo podršku od 37 odsto za demokratsku kandidatkinju i 34 odsto za republikanskog kandidata.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG