Dostupni linkovi

Harris i Walz na prvom skupu svoje kampanje za novembarske izbore


Kamala Harris i Tim Walz pozdravljaju prisutne u Liacouras centru Univerziteta Temple u Philadelphiji, Pennsylvania, 6. augusta 2024.
Kamala Harris i Tim Walz pozdravljaju prisutne u Liacouras centru Univerziteta Temple u Philadelphiji, Pennsylvania, 6. augusta 2024.

Predsjednička kandidatkinja Demokratske stranke Kamala Harris i njen novoizabrani potpredsjednički kandidat Tim Walz u Philadelphiji su prvi put zajedno nastupili u kampanji, krenuvši iz tog grada na višednevnu turneju po državama koje će biti odlučujuće za izbor novog predsjednika.

Harris je ranije za svojeg potpredsjedničkog kandidata izabrala Walza, guvernera Minnesote, političara bez dlake na jeziku i pobornika progresivne politike iz centra SAD-a, koji bi trebao pridobiti ruralne bijele birače, piše Reuters.

S namjerom da svoj dvojac predstave Amerikancima, samo tri mjeseca prije predsjedničkih izbora Harris i Walz došli su pred više od 10.000 ljudi na Univerzitetu Temple u Philadelphiji.

Harris je opisala Walzovo porijeklo kao bivšeg srednjoškolskog profesora i nogometnog trenera, veterana Nacionalne garde i bivšeg kongresnika, a potom rekla da će u novembru imati i novu titulu - onu potpredsjednika Sjedinjenih Država.

"On je osoba koja ljudima daje osjećaj pripadnosti, a zatim ih nadahnjuje da sanjaju velike snove", rekla je.

U svom obraćanju Walz je opisao svoje odrastanje u gradiću u Nebraski, 24 godine služenja u Nacionalnoj gardi, prethodnu karijeru srednjoškolskog profesora društvenih nauka i nogometnog trenera.

"Na kandidaturu su me potaknuli moji učenici", rekao je.

"Vidjeli su u meni ono što sam se nadao da ću im usaditi: predanost općem dobru, uvjerenje da jedna osoba može nešto promijeniti", dodao je.

Pennsylvania, gdje su održali prvi skup, jedna je od ključnih država kada se radi o tijesnim izbornim rezultatima između demokrata i njihovih republikanskih suparnika, bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i njegovog kandidata za potpredsjednika senatora, J. D. Vancea.

"Ova kampanja, naša kampanja, nije samo borba protiv Donalda Trumpa", rekla je Kamala Harris. "Naša kampanja - ova kampanja - je borba za budućnost."

Walz je Trumpa opisao kao osobu koja nije sposobna služiti Sjedinjenim Državama i bori se samo kako bi se lično probio.

"On nema pojma što je služenje (narodu). Nema vremena za to jer je previše zauzet služenjem vlastitim interesima", rekao je Walz.

Za bivšeg je predsjednika rekao da "sije kaos i podjele".

Walz je 2006. u republikanskom okrugu izabran u Zastupnički dom Kongresa i služio je 12 godina prije nego što je 2018. izabran za guvernera Minnesote.

Progurao je progresivnu agendu koja uključuje besplatne školske obroke, ciljeve za rješavanje klimatskih promjena, smanjenje poreza za srednju klasu i produženi plaćeni dopust za radnike.

"Kao guverner, trener, učitelj i veteran, pružio je usluge radničkim porodicama poput svoje", rekla je Harris.

Walz se dugo zalaže za reproduktivna prava žena, ali je također pokazao konzervativne osobine dok je predstavljao ruralni okrug u Kongresu, braneći poljoprivredne interese i podržavajući pravo na oružje.

Trump i Vance ubrzo su kritizirali Harris i Walza.

"To je najradikalniji ljevičarski dvojac u američkoj historiji", napisao je Trump na svojoj društvenoj mreži.

Harris i Walz će nastojati nastaviti sa zamahom koji je potpredsjednica dobila otkako je postala kandidatkinja demokrata za predsjedničke izbore 5. novembra, nakon što se aktuelni predsjednik Joe Biden prošlog mjeseca povukao iz utrke za reizbor, podsjeća Reuters.

Harris je prikupila stotine miliona dolara i preoblikovala utrku protiv Trumpa.

XS
SM
MD
LG