Dostupni linkovi

Proglas sabora SPC u Nikšiću, 'zakon protiv pravoslavlja'


Poruka SPC iz Nikšića: Branićemo naše svetinje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

U Sabornom hramu u Nikšiću bez incidenata je održan sabor koji je organizovala Mitropolija Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori u znak protesta Vladinom Prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti i pravnom statusu vjerskih zajednica.

Mitropolija SPC je sa sabora poručila Vladi da povuče taj prijedlog zakona.

"Danas u Crnoj Gori vlast hoće da na mjesto Boga postavi sebe i partijsku državu. Danas u Crnoj Gori država ne dopušta ustavom zagarantovanu slobodu vjere, naročito pravoslavnoj crkvi", navedeno je u proglasu, koji je na saboru pročitao episkop dioklijski Metodije, a za Vladin Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ocijenjeno je da je to "zakon protiv pravoslavlja".

Mitropolit SPC Amfilohije prije čitanja proglasa je kazao da je "grupa bogataša, koji su opljačkali Crnu Goru i njena preduzeća", odlučili da "sada opljačkaju hramove".

Prema procjenama Uprave policije Crne Gore, saboru u Nikšiću je prisustvovalo oko 6.000 ljudi. Prema podacima koji su dostavljeni Savjetu za građansku kontrolu policije, na "saboru se okupilo oko 7.000 hiljada građana".

Mitropolija je, pak, saopštila da se moštima Svetog Vasilija Ostroškog na saboru poklonilo 20.000 vjernika.

Sabor je protekao bez prisustva policije u uniformama, kako je inače traženo od organizatora.

Sabor SPC u Nikšiću: Moštima sveca protiv zakona
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

SPC je ranije pozvala vjernike da se bez ikakvih nacionalističkih i stranačkih obilježja okupe ispred Sabornog hrama u kojem su donesene mošti Svetog Vasilija Ostroškog iz Manastira Ostrog, što se dešava treći put od Drugog svjetskog rata. Prvi put 50-ih godina prošlog vijeka, drugi 1996. godine i treći danas (21. decembar) u Nikšiću.

Prije proglasa, episkopi SPC su okupljenim građanima pročitali poruke koje su u znak podrške SPC pristigle od većine pravoslavnih crkava.

Episkop budimljansko-nikšićki vladika Joanikije pročitao je pismo koje je predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću poslao, kako tvrde u SPC, vaseljenski patrijarh Vartolomej, u kojem se navodi da su "zabrinuti zbog dešavanja u Crnoj Gori".

Episkop budimljansko-nikšićki vladika Joanikije
Episkop budimljansko-nikšićki vladika Joanikije

"Ako neko udara na hram, udario je na sve", kazao je ranije vladika Joanikije, obraćajući se okupljenim vjernicima u Nikšiću, kako je kazao, sabranom oko mošziju Svetog Vasilija Ostroškog.

"Molimo se Gospodu da urazumi sve one koje su u srce stavili namjeru da otimaju hramove" i upozorio ih "da to ne čine i ne navlače prokletstvo i na sebe i svoje potomstvo", kazao je vladika Joanikije ispred Sabornog hrama.

Mošti Svetog Vasilija Ostroškog, Nikšić
Mošti Svetog Vasilija Ostroškog, Nikšić

Neposredan povod za sabor je vladin Prijedlog zakona o crkvenoj imovini koji je za SPC neprihvatljiv zbog odredbe po kojoj će svi vjerski objekti, koji su bili imovina države prije 1918. godine, a koji kasnije nijesu prešli u vlasništvo neke vjerske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina.

Uoči sabora iz Mitropolije SPC poručili su da će svim pravnim sredstvima spriječiti usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

"Neka Bog urazumi i ove koji ovo rade tobož u ime države, sebe proglašavajući za državu", kazao je na vjerskom okupljanju Budvi mitropolit SPC, Amfilohije.

Predstojeća skupštinska rasprava o Vladinom Prijedlogu Zakona o crkvenoj imovini na crnogorskoj političkoj sceni podigla je političke tenzije pa je tokom skupštinske rasprave došlo je do verbalnih prijetnji koje je iznio dio poslanika opozicionih prosrpskih partija, koje, kao i SPC, tvrde da prijedlogom Zakona o vjerskim zajednicama Vlada želi oteti imovinu SPC.

Iz skupštinskih klupa prethodnih dana iz redova opozicionog Demokratskog fronta (DF) stigle su izjave da su spremni da se samozapale ukoliko dođe do usvajanja spornog zakona.

Komentarišući izjave opozicionih posanika DF predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je da odgovor države mora biti jasan.

"Ja nerado odgovoram logikom snage i logikom sile, ali mislim da o svim pitanjima, pa i onim važnim oko kojih se drastično razlikujemo da je moguće tolerantno razgovarati. Ali, kada vas dovedu u situaciju da morate odgovoriti na njihove argumente onda želim da kažem da se vara svako pojedinačno ili bilo koja institucija da može pobijediti bilo koju državu, ukljućujući i državu Crnu Goru", poručio je Đukanović na Televiziji Crne Gore.

Na sjednici Skupštine Crne Gore, koja je zakazana za utorak (24. decembar) raspravljaće se o prijedlogu Vlade, u koji su ušle i preporuke Venecijanske komisije.

Vlada Crne Gore je početkom decembra utvrdila novi prijedlog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji nije prihvatljiv za SPC u Crnoj Gori.

Za Mitropoliju SPC sporna je odredba Vladinog prijedloga Zakona o slobodi vjeroispovijesti koja se odnosi na imovinu vjerskih zajednica a po kojoj će vjerski objekti i zemljište, koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore, izgrađeni ili pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine, postati državna svojina ako ne postoje dokazi o pravu svojine vjerskih zajednica nad tim objektima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG