Dostupni linkovi

Sud u Moskvi odlučio da francuski istraživač ostane u zatvoru


Francuski istraživač Loran Vinatje na saslušanju u sudu, 7. jun 2024.
Francuski istraživač Loran Vinatje na saslušanju u sudu, 7. jun 2024.

Sud u Moskvi presudio je u četvrtak da francuski istraživač Loran Vinatje (Laurent Vinatier), optužen za prikupljanje vojnih informacija, ostane u istražnom pritvoru.

Vinatje, koji radi kao savetnik za Rusiju i Evroaziju u Centru za humanitarni dijalog, neprofitnoj organizaciji sa sedištem u Švajcarskoj, uhapšen je početkom prošlog meseca.

Moskovski gradski sud odbio je Vinatjeovu žalbu i zahtev za određivanje kućnog pritvora.

Vinatje je na sudu rekao da voli Rusiju i da je u svom radu "uvek želeo da na adekvatan način predstavi interes i poziciju Rusije".

Državni istražni komitet Rusije saopštio je početkom juna da je Vinatje osumnjičen da je tokom nekoliko godina "namenski prikupljao informacije u oblasti vojnih i vojno-tehničkih aktivnosti Ruske Federacije".

"Ove informacije, kada su dobijene od stranih izvora, mogu se koristiti protiv bezbednosti države. On je u te svrhe više puta posetio teritoriju Rusije, uključujući i grad Moskvu, gde je održavao sastanke sa građanima Rusije Federacija", dodaje se u saopštenju Istražnog komiteta.

Istražitelji su rekli da će Francuz uskoro biti optužen po ruskom zakonu jer se nije registrovao kao "strani agent", za šta je zaprećena kazna do pet godina zatvora.

Centar za humanitarni dijalog navodi da Vinatje radi u toj organizaciji od 1999. kako bi "pomogao u sprečavanju, ublažavanju i rešavanju oružanih sukoba kroz dijalog i posredovanje" u zemljama kao što su Španija, Filipini i Libija.

Vinatje ima doktorat o čečenskoj dijaspori i predavao je međunarodne odnose i političku ekonomiju na raznim evropskim univerzitetima. Autor je nekoliko knjiga i poglavlja u knjigama o Rusiji, Kavkazu i Centralnoj Aziji.

On je nastavio da dolazi u Rusiji posle početka njene invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG