Dostupni linkovi

Zvaničnici i crkva u Rusiji kritikovali otvaranje Olimpijskih igara


Osvetljeni Ajfelov toranj na ceremoniji otvaranja Letnjih olimpijskih igara u Parizu, 26. jul 2024.
Osvetljeni Ajfelov toranj na ceremoniji otvaranja Letnjih olimpijskih igara u Parizu, 26. jul 2024.

Ruski državni zvaničnici i verski lideri ogorčeno su kritikovali ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara u Parizu 2024, uhvativši se za kišu i upadljive kostime kako bi skrenuli pažnju s igara na kojima je učešće Rusije striktno ograničeno, uz zabranu njenih nacionalnih simbola zbog invazije na Ukrajinu.

Poslednja zabrana usledila je posle prethodnih ograničenja učešća ruskih sportista i isključivanja ruskih nacionalnih simbola i zvaničnika zbog korišćenje dopinga uz pomoć države, prenosi redakcija na engleskom jeziku Radija Slobodna Evropa.

I rusko Ministarstvo spoljnih poslova i rukovodstvo Ruske pravoslavne crkve izneli su komentare uperene protiv LGBT populacije posle raskošne ceremonije otvaranja u petak na kojoj je više od 10.000 sportista iz više od 200 zemalja i teritorija defilovalo Senom.

"Kulturno i istorijsko samoubistvo se dešava u jednoj od bivših hrišćanskih prestonica evropske civilizacije", rekao je Vahtang Kipšidze, portparol Ruske pravoslavne crkve sa sedištem u Moskvi.

Predsednik Vladimir Putin je omalovažavanje LGBT zajednice postavio u središte poziva da se očuvaju "tradicionalni" aspekti ruskog društva.

Ruski Vrhovni sud je prošle godine proglasio LGBT "pokret" ekstremističkim, otvarajući put strogim kaznama za prestupnike.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u subotu je kritikovala kemp scenu s ceremonije u Parizu koju su neki povezali s "Tajnom večerom" Leonarda da Vinčija, navodeći da je to "izrugivanje svete priče za hrišćane".

Ona je optužila organizatore ceremonije da su Hristove apostole prikazali "kao transvestite".

"Očigledno su u Parizu odlučili da ako su olimpijski prstenovi raznobojni, sve to možete pretvoriti u jednu ogromnu gej paradu", rekla je Zaharova.

Zaharova je rekla da je taj događaj bio "smešna ceremonija na otvorenom koja je primorala goste da sede satima pod kišom" i sugerisala da je organizatorima trebalo da razmisle o "zasijanju oblaka" kako bi pokušali da izmene vreme.

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) rekao je u subotu da su Francuzi "izuzetno ponosni" na logistički složenu i vizuelno zadivljujuću ceremonija otvaranja.

Još uvek nerešena sabotaža železničkih mreža širom Francuske izazvala je kašnjenja i nanela mrlju na početak i drugi dan Olimpijskih igara. Još niko nije preuzeo odgovornost za koordinisane noćne napade na železnicu.

Pod navalom, kako su stručnjaci rekli, ruske kampanje dezinformacija protiv Olimpijskih igra u Parizu, francuske vlasti su ove nedelje objavile pritvaranje 40-godišnjeg ruskog kuvara za koga se tvrdi da je bio umešan u zaveru "velikih razmera" za remećenje Igara.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je prošle godine, posle zabrane za ruske sportista zbog sistematskog dopinga, suspendovao Rusiju zbog invazije na Ukrajinu i tvrdnje Moskve da je anektirala četiri ukrajinska regiona.

Potom je MOK saopštio da pojedini ruski i beloruski sportisti mogu da se prijave za učešće pod strogim kriterijumima.

MOK je na kraju da dozvolu da se 14 ruskih i 11 beloruskih sportista takmiče pod neutralnim statusom u biciklizmu, gimnastici, dizanju tegova i rvanju.

Svetska antidoping agencija (WADA) zaključila je 2016. da je više od 1.000 ljudi učestvovalo u razrađenoj i dugoj šemi dopinga između 2011. i 2014. koju je pomagala ruska država.

Ruskim sportistima je bilo dozvoljeno da se prijave samo kao pojedinci za takmičenje na Zimskim olimpijskim igrama 2018. u Pjongčangu u Južnoj Koreji, ali su ruska reprezentacija i državni simboli zabranjeni.

WADA je potom uvela zabranu za ruske sportiste i zvaničnike na Letnjim olimpijskim igrama 2020. u Tokiju i Zimskim igrama 2022. u Pekingu zbog pogrešnog rukovanja podacima o dopingu.

Uz izveštaje AFP-a i dpa
XS
SM
MD
LG